Főpróbát tartottak a Kritikus Tömeg felvonulás előtt

Kétszáz kerékpáros vonult fel a budapesti Duna-parton, az ellen tiltakozva, hogy a városvezetés valódi bicikliutak helyett csak a járdára festett sávokkal akarja elintézni a növekvő igényeket.

A criticalmass.hu-n indult a szervezés, de a Kritikus Tömeg felvonulások szervezőinek a mostani akcióhoz nem volt köze. Ez azt bizonyítja, hogy a kerékpáros közösségi infrastruktúra, különösen a közösségi weboldalak alkalmassá váltak arra, hogy akár a szervezőktől függetlenül is tudjanak akciókat szervezni a közösség tagjai.

A mostani akciót az generálta, hogy a bringás társadalom szerint a járdára festett kerékpárutak balesetveszélyesek, ennek ellenére nem tudják elérni, hogy a városvezetés vegye komolyabban az igényeiket, és különítsen el az autóforgalomtól kerékpársávokat. Különösen a Nagykörúton és a Rákóczi úton szeretnének már bringasávot látni a budapesti biciklis aktivisták.



Az őszi Autómentes Nap is ennek jegyében telik majd hétfőn. A szervezők szerint komoly fennakadások lesznek a város forgalmában, ha az autósokhoz nem jut el időben a hír: jobb ha hétfőn tényleg nem ülnek autóba.

Az idei Kritikus Tömeg felvonulás ugyanis valódi lesz, azaz a szervezők visszatérnek a tradíciókhoz: nem bejelentett tömegrendezvényt tartanak, nem vonulnak rendőri kíséret mellett, sőt, nem is nevezik felvonulásnak, hanem csak „kerékpáros közlekedésnek": elindulnak nagyon sokan – és aztán meglátják, mi lesz. Hiszen Nemzetközi Autómentes Nap van, tehát elvileg ezen a napon az alternatív közlekedési megoldásoké a terep. A céljuk ezzel az, hogy valódi változtatásokat érjenek el Budapesten. A biciklinek, mint közlekedési eszköznek az elismerését, az ennek megfelelő úthálózat kialakítását, a közösségi közlekedés erősítését, és az autósforgalom komolyabb korlátozását akarják látni.

Már a marketinget is megreformálták: a szervezők arra kérték az aktivistáikat, nyomtassanak ki szórólapokat és tegyék ki a házuk kapujára. Így pillanatok alatt, több ezer ingyenes hirdetési felülethez jutott a bringás demonstráció.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.