Gusztos: taktikai hiba volt erőltetni a szakértői kormány gondolatát

Gusztos Péter szerint az SZDSZ politikájában mind külső, mind belső korrekcióra szükség van; a párt ügyvivője csütörtökön a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában arról is beszélt, hogy taktikai hiba volt a szakértői kormány gondolata mellett véglegesen  lecövekelni.

Gusztos Péter az SZDSZ politikájának belső korrekcióját nevezte fontosabbnak."Valószínűleg az SZDSZ vezetése előreszaladt  egy picikét, és túlment azon a ponton, amiben még masszív egyetértés  van a liberális párton belül" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ezt a helyzetet komoly belső vitával kell feloldani.

Ebből a szempontból jó pillanatnak nevezte, hogy a jövő héten  megalakul és összeül az új országos tanács, gyakorlatilag a párt  parlamentje, ahol lesz alkalom kibeszélni a dolgokat.

"A külső korrekcióra (...) azért lehet szükség, mert talán a  szakértői kormány gondolata melletti ilyen végleges lecövekelés volt  taktikai jellegű hiba" - mondta Gusztos Péter, elismerve, hogy maga is létező opciónak tartja a szakértői kormányt.

Az ügyvivő szerint hiba volt kijelenteni, hogy csak erről  hajlandóak tárgyalni, hiszen ez beszorította mind a szocialista párt  vezetését, mind a Szabad Demokraták Szövetségét egy olyan helyzetbe,  amiből nehéz kijönni.

Gusztos Péter a kiutat abban látja, hogy szerinte az SZDSZ vezetésében, parlamenti frakciójában és az újonnan megalakuló  országos tanácsban "megtalálhatóak azok a pontok, amikben egyetértés  van". Ezek pedig tartalmi kérdések, és ezt az egységet kell most, a  következő hetekben megteremteni a liberális párton belül" - fűzte  hozzá.

Az ügyvivő az újonnan felálló országos tanáccsal kapcsolatban  elmondta, hogy információi szerint kiegyensúlyozott volt a  tisztújítás, és a testületben a jelenlegi pártelnök támogatói vannak többségben. Mindazonáltal megjegyezte: katasztrofális dolognak tartaná, ha a "Fodor-Kóka megosztottság mentén, ebben a logikában  lenne képes dolgozni ez a testület".

Gusztos Péter az SZDSZ-t ért belső kritikákra utalva (két  budapesti polgármester is nyíltan bírálta a párt új vezetését és politikáját) hangsúlyozta: meg lehet teremteni újra az egységet, mert a tartalmi kérdésekben - mit kell tenni az állami kiadásokkal, a magyar adó- és nyugdíjrendszerrel, hogyan kell hozzányúlni a  szociálpolitikához - a liberális párton belül egyetértés van.

Az ügyvivő a jelenlegi kormány működésével kapcsolatban  elmondta: a vita az SZDSZ-en belül abból alakult ki, hogy vajon  helyes volt-e a kormányfő személyének kérdését ennyire élére állítani. "A párt egyik fele azt gondolja, hogy ez nem volt helyes" - mondta Gusztos Péter, hozzátéve: közülük is sokan azt gondolják,  hogy váltásra lenne szükség, de ez nem az SZDSZ dolga, hanem a  szocialisták belügye.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.