Hirst nagyobb, mint Picasso?

Tökéletesen bevált az ellentmondásos kortárs művész, Damien Hirst számítása, amikor a galériákat kikerülve a Sotheby's aukciósháznál értékesítette az elmúlt két év termését, 223 festményt, installációt, vázlatot és montázst. Az árverés rekorddal zárult. Szóló festőnek szentelt aukció soha nem produkált hasonló bevételt, összesen 111 millió fontot.

Az eddigi csúcsot Picasso tartotta, akinek 1993-ban kalapács alá került 88 munkája 20 millió dollárért kelt el. Hirst művei közül a legmagasabb árat, 10,3 millió fontot a 18 karátos arannyal és carrarai márvánnyal "feltupírozott" formaldehidben ázó, Aranyborjú címet viselő bikája érte el.

A negyvenhárom éves dollármilliárdos Damien Hirst és a Sotheby's is óriási sikerként könyvelte el a kezdeményezést. A művész "eddigi legfantasztikusabb show-jának" nevezte a miniretrospektívet. Az árverést megelőző tizenegy napos kiállítást 21 ezren tekintették meg, köztük olyan fiatalok, akik eddig távol tartották magukat a művészettől. A vezető aukcióház 250 éves történetében ez volt az első alkalom, hogy élő művésszel közvetlen formában működtek együtt.

A szakma ujjonghatna, hogy a pénzpiaci pánik ellenére a művészet szerelmesei mélyen nyúltak a zsebükbe. Ám egy vezető magazin főszerkesztője szerint a Beautiful Inside My Head Forever (Örökre szép a fejemben) címet viselő árverés "kevésbé utal a piac szerkezeti eltolódására, inkább jelent szórakoztató figyelemelvonást az igazi biznisztől".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.