Boldog Ausztria

Sok jóra ne számítsunk Ausztria részéről a rábakeresztúri (Heiligenkreuz) ipari parkba tervezett szemétégető ügyében. Most éppen az e heti közmeghallgatáson mutatták meg, hogy ki az úr a háznál.

Szervezhették volna ezt az eseményt a tervezett helyszínhez közeli Németújvárra (Güssing), de ehelyett az ötven kilométerrel odébb fekvő, Felsőőr (Oberwart) vásárközpontjába tették a közmeghallgatást. Vagy hétvégére, amikor az emberek jobban ráérnek, de nem, nekik a kedd és a szerda kellett.

A lehetetlen időpont és helyszín ellenére számos ellenző elment. Például a szentgotthárdi polgármester, akinek a felszólalását legfeljebb a jegyzőkönyv rögzíthette, de a magyar és osztrák tévések nem, mert kitessékelték őket a teremből. Csak hogy tudja mindenki, merről fúj a szél.

Az Alpok felől, és éppen ez a legnagyobb baj az Őrségi Nemzeti Park mellé tervezett erőművel. Évente 325 ezer tonna szemetet és szennyvíziszapot dolgoznának itt fel. Az építés ellen nemcsak Szentgotthárd, hanem több osztrák település és termálfürdő is tiltakozik. Megmozdultak a magyar és az osztrák zöldek. És mozdult a hatóság ezzel a közmeghallgatással.

Színjáték folyik itt, ahol ki vannak osztva a szerepek. A hatóságok betartják az előírásokat, a szentgotthárdiak pedig nagy valószínűséggel megszívják.

Nem vitatom, hogy léteznek olyan égetők, amelyek nem járnak környezeti terheléssel, de az az érzésem, hogy ez nem ilyen. Ha ilyen lenne, akkor a tiltakozások láttán máshova tennék. Távolabb a nemzeti parktól, messzebb a lakott területektől és távolabb a határtól.

A helyszínhez ragaszkodás azt a gyanút erősíti, hogy a gyárkéményből távozó gázokkal mégsem lesz minden rendben. Már csak azért sem, mert így nem rájuk, ránk hozza a füstöt a szél. Megint nem mi leszünk boldogok...

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.