Követnek

Nem szoktak beszélni róla. Hangosan. Csak összesúgni. Kutakodva körülnézni. Elharapott szavakkal értekezni. Ismét virágnyelvet használni. Irodától távoli helyen találkozni.

Az utolsó pillanatban azt is módosítani. Vezetékes telefon dugaszát falból kihúzni, mobilból akkut kivenni, rádiót fölhangosítani, kulcslyukon kinézni, kamerát figyelni, e-maileket rögtön törölni. Határidőnaplóba, pláne számítógépbe körmönfontan, kódolva jegyezni mindent, még a bevásárolnivalók listáját is. Csekkek, bizonylatok legyenek széfben, készpénz ismét párna alatt.

Valaki gyanús. Valakinek gyanús vagyok. Én démonizálok, te démonizálsz, ő démonizál. Provokálnak, sértegetnek vagy tesztelnek? Véletlenek egybeesése vagy tervezett akció? Nyüszítsek, üssek, kapálóddzak, vagy legyek néma, tettessek, tűrjek? Követnek vagy megvezetnek?

Téved, aki azt hiszi, hogy a mostani botrány hozta felszínre a paranoiát. Nem is öröklődött a régi rendszer szájhagyománya útján. Ez a ragályosan terjedő politikusi, üzletemberi, azaz már a magánszférát is elérő kór a mi saját termékünk, diktatúra utáni cikk, s azon alapszik, ami évről évre történt-történik körülöttünk. Vagy amit el akartak-akarnak hitetni velünk. Az évek óta tartó ellenségkeresés kommunikációs hatásait voksokban mérték, következményeit sehogy. Magyarországon (megszorítással: bizonyos körökben) elharapódzott az érzés, hogy a másik radírként akar kitörölni mindenhonnan, ahová nagy nehezen beírtam magam. Nincs gát, és nincs gátlás. Nincs ízlés, és nincs mérték. Nincs nincs - minden eladó és megvehető.

Idáig fajult a helyzet - mondjuk védekezőn, s egyben támadón. Aki rájön arra, hogy már én is mindenre úgy reagálok, ahogyan ő, az (politikai) fegyvert kap a kezébe, s egyben alapot arra, hogy elsüsse, hiszen ott látja az én kezemben is. Elsütném? Hiszen éppen ez az. Nem biztos benne, de én sem magamban - benne meg egyáltalán.

Mégsem úgy gondolta? Máshogy gondolom? Nincs alku, csak a legteljesebb bizalomhiány. Hogy megteszi. Megteszem. Ez nem a felelősség mértékét megkerülő, sokszor kritizált "egyrészt, másrészt" nyelvezete. Mert más okok miatt is elmosódnak a különbségek. Például azért, mert a táborokon belül szintén elkel az éberség, zajlik küzdelem. A kisebb-nagyobb zsarolások, megfigyelések, kiszorítások és behatolások keverednek az álmegfigyelésekkel, álbehatolásokkal. A lényeg, hogy mindegyik trauma - normális országban betegesnek tűnő - elővigyázatosságra int, az elővigyázatosság pedig egy ponton túl már nem más, mint megelőzés, elővágás, agresszió. Nem elég magam köré nézni, a másikat is figyelni kell. Rajta kell ütnöm, mielőtt ő üt rajtam. Nem engedhetem meg magamnak a meglepetés luxusát.

Az ország meghatározó emberei viselkednek lassacskán így, s nem csupán lelki már a baj, ezért szólnék. Állandó riadókészültségben, vicsorogva és remegve aligha lehet túljutni rajta, a félelem az egymáshoz kapcsolódó félelmi spirál miatt válik egyre mélyebbé és kíméletlenebbé.

Ez a rövid cikk nem fog ezen segíteni. Tegyük hát az asztalra a mobiltelefont, de - ugye, tudjuk? - nem elég kikapcsolni. Az akkuval is bemérhetnek.

Bemérhetnének végre. Én meg másokat. Hátha.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.