Patikamérleg

Magasra emelte a soproni patikusok vérnyomását a Szirt-Invest nevű társaság ajánlata a "hűség városa" önkormányzatának. A magyar tulajdonú budapesti cég saját költségén egészségházat építene a településen, s az ott kialakított rendelőket 99 évre használatba adná a közgyűlésnek. Két feltétele van. Ragaszkodik hozzá, hogy a rendelőknek legalább a háromnegyedében működjenek házi-, szak- és fogorvosi praxisok. A másik: hadd üzemeltessen gyógyszertárat az épületben.

A patikusok tiltakoznak ez ellen. A gyógyszerészkamara elnöke például azt mondta: ha egy új szereplő lép be a patikapiacra, az versenyellenes. A fideszes alpolgármester - mellesleg orvos - viszont úgy vélte: butaság volna egy 500 millió forint értékű beruházással jelentkező vállalkozót elküldeni Sopronból. Eggyel több patika lesz a városban, vélekedett az alpolgármester.

A kezdeményezés persze csak Sopronban új. A Szirt-Invest folyamatosan több önkormányzattal próbálkozik, van, ahol már szerződést is kötött. Az első nagyszabású ellenkezést Fóton váltotta ki az ajánlatuk, noha a településen a bal- és a jobboldal helyi politikusai is támogatták a cég konstrukcióját. Az ellenkező civilek a nyáron népszavazást tartottak a kérdésben, ám az alacsony részvétel miatt az érvénytelennek bizonyult. A Szirt-Invest elképzeléseivel kapcsolatban van ok az értetlenkedésre. Ki tudja, miért éri meg nekik településenként egy-egy 300-500 milliós beruházásba belevágni? Állítólag ennek a programnak az árát a városonkénti egyetlen gyógyszertáruk nyeresége hozza meg. Valóban ekkora haszonnal dolgoznak a magyar patikák?

A gyógyszerészek most politikai szövetségeseket keresnek, elsősorban a jobboldalon. Azt sejtetik, hogy a Szirt-Invest egy baloldali vállalkozás.

Csakhogy ezt a társaságot meglehetősen nehéz elhelyezni a hazai politika térképén. Baloldali kötődését sejteti, hogy két településen is az önkormányzat vagy szakbizottsága szocialista tagjának éppen eladó ingatlanját találta a legalkalmasabbnak az egészségház kialakításának a céljaira. Ugyanakkor a jobboldali sajtó hírei szerint Fóton egy baloldalisággal aligha vádolható, Orbán Viktor környezetében dolgozó fideszes politikus is a Szirt-Investet ajánlotta a városvezetők figyelmébe.

Itt állunk most a nagy tanácstalanságban. Mindenesetre néhány önkormányzatnál már túlléptek "e mai kocsmán", s pártok feletti döntést mertek hozni. Nem hiszem persze, hogy éppen az egészségügyi magánszolgáltatás fúrna átjárható alagutat az egymásra lövöldöző politikai erők otthonosan kicsempézett lövészárkai között. Talán inkább abban bízhatunk, hogy az önkormányzatok vezetői kezdik felismerni: az országos politikai szerepvállalás helyett nekik sokkal inkább saját településük tőkehiányos betegségére kell pirulát találniuk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.