CityInvest - hetedszer

2006 márciusa óta immár hetedszer rendezte meg CityInvest elnevezésű előadássorozatát a Magyar Befektetésösztönzési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség, az ITD Hungary.

Ezúttal a Property Forum Budapest – Közép-Kelet-Európai Ingatlan Szakvásár és Konferencia keretében Dunaújváros, Kecskemét és Salgótarján mutathatta be befektetési lehetőségeit a nemzetközi gazdaság Magyarországon működő képviselőinek.

A negyedévente, sorozatszerűen megrendezésre került előadásokon minden alkalommal három-három magyar város ismertethette befektetési lehetőségeit, a konkrét helyszíneket és futó projekteket, valamint fejlesztési elképzeléseiket, a konkrét lehetőségeken túl általános befektetési információkat is nyújtva. Az összesen hét rendezvényen eddig 21 város állhatott a figyelem középpontjában. „Az ITD a CityInvest rendezvényeken egy-egy városra irányítja a befektetők figyelmét, rajtuk keresztül mutatjuk be Magyarországot” – mondta a megnyitón Kilián Csaba, az ITD befektetési igazgatója. Kiemelte: „a rendezvénysorozat eddigi bemutatkozói közül jó néhányan azóta már olyan befektetések gazdái, melyekről a befektetők az első információkat ezen a rendezvénysorozaton kapták.”

Kálmán András, Dunaújváros polgármestere a XXI. század első tíz esztendejét a megújulás és a fejlődés évtizedének nevezte a bemutatkozáson. Megépült a fővárosba vezető autópálya és a régóta várt Duna-híd, a Dunaújvárosi Főiskola ebben az évtizedben tízmilliárd forintot meghaladó fejlesztést hajt végre, sorra nyílnak a bankok, üzletközpontok, gyökeres átalakulás előtt áll a belváros is – sorolta a városvezető. Példaértékű térségi együttműködés, egyablakos ügyintézés, magas oktatási színvonal és pezsgő kulturális élet várja az itt befektetőket. Referenciaként a polgármester a sikeres privatizáció után megújult és folyamatosan fejlesztő ISD Dunaferrt, az új gyárat építő Dunapackot és természetesen a Hankook Tire-t említette. Ez utóbbi 130 milliárd forint értékben európai központot hoz létre a városban. A befektetők számára megfelelő területek állnak rendelkezésre: új szolgáltató épületek a városközpontban, a Behán Logisztikai és Ipari Park, komplex terminál kamionok számára az épülő új M6-os autópálya mellett és előkészített iparterületek a Hankook szomszédságában.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere a város logisztikai szempontból kifejezetten előnyös földrajzi fekvését, fejlett oktatási rendszerét és kulturális értékeit hangsúlyozta. A városvezető bemutatta a befektetőket váró kedvező gazdasági környezetet – melyet jól bizonyít a Mercedest gyártó Daimler AG döntése –, a jelenlegi kiemelt befektetési projekteket és az elérhető közművesített ipari területeket. A város önkormányzata 2007 novemberében olyan beruházásösztönző programcsomagot indított, amelynek keretein belül Kecskemét – a megyei jogú városok közül elsőként – csökkenteni tudja az iparűzési adó mértékét. Az alpolgármester asszony komoly versenyelőnynek nevezte ezt Magyarország más térségeivel, városaival szemben, ami reményeik szerint a Kecskemétre irányuló befektetéseknek jelentős lendületet ad majd.

Salgótarján részéről Székyné Sztrémi Melinda polgármester mutatta be a megyeszékhely által kínált befektetési és együttműködési lehetőségeket. Előadásában az Autóipari Kompetencia Központ Programot, illetve annak befektetők számára kiajánlható elemeit és az Integrált Városfejlesztési Stratégia keretében tervezett projekteket ismertette. Kiemelte a város azon adottságait melyek kiválóan alkalmasak a pénzügyi szolgáltató ágazat letelepítésére illetve bemutatta a komplex turisztikai fejlesztési terveket is. A Salgótarjáni Ipari Parkba elsősorban kis- és középvállalkozókat – hangsúlyozottan a beszállító szektorból – várnak. Salgótarján számára fontos szempontnak minősítette, hogy a CityInvest rendezvény egy nemzetközi ingatlanvásár keretében került megrendezésre, mivel a városban az ingatlantőke intenzív megjelenése tapasztalható az utóbbi időben. A város földrajzi elhelyezkedése miatt az új ipari és kereskedelmi területek kialakítása a korábbi, mára már kihasználatlan gazdasági területek rehabilitációjával, újraélesztésével történhet – ehhez várja Salgótarján a befektetők jelentkezését.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.