Támadás érte az Egyesült Államok jemeni nagykövetségét

Legkevesebb tizenhat ember vesztette életét a szanaai amerikai nagykövetség ellen szerdán elkövetett  autórobbantásos merényletben és az azt követő tűzharcban - közölte a jemeni belügyminisztérium. A terrorakciót a "Jemeni Iszlám Dzsihád" nevű szervezet vállalta magára.

Az első hírek szerint a halottak között van hat támadó is, egyikükön robbanószerrel megrakott öv volt. Rajtuk kívül életét vesztette hat biztonsági őr és négy polgári személy. Az utóbbiak között volt egy indiai nő, a többi halott mind jemeni. További 16 ember megsebesült, köztük három biztonsági őr.

Szemtanúk szerint Szanaa fölött még délben is a biztonsági erők helikopterei köröztek, menekülő támadók után kutatva.

A "Jemeni Iszlám Dzsihád" a francia hírügynökséghez eljuttatott, független forrásból eddig nem hitelesített  közleményében vállalta az öngyilkos merényletet, és közölte: folytatják a robbantások sorozatát "az előzetes terveknek megfelelően, más nagykövetségek ellen is". E mondat egy kedden közzétett kommünikére utal, amelyet Szaúd-Arábia, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és az Egyesült Arab Emírségek nagykövetségeihez intéztek. Ebben azzal  fenyegetőztek, hogy felrobbantják e külképviseleteket, amennyiben jemeni börtönökben sínylődő "testvéreiket" nem bocsátják azonnal szabadon, és hogy az akciókhoz mozgósítják jemeni, szaúdi és emírségekbeli "alvósejtjeiket".

A "Jemeni Iszlám Dzsihád" szervezetéről nem tudnak semmi bizonyosat a hatóságok. A csoport eddig csupán egyszer adott magáról  életjelet, a július 25-i, Szaju városában elkövetett öngyilkos  merénylet után, amelyet később az al-Kaida helyi ága vállalt magára.  Abban a merényletben egy rendőr halt meg, és további 17-en  megsebesültek.

(MTI/AFP/AP/Reuters)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.