A Demokrata megsértette Toroczkai jó hírnevét

A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett elsőfokú ítélete szerint Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Sándor Csilla, a lap volt munkatársa és Kerényi Imre rendező megsértették Toroczkai László jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát. A tárgyaláson sem Toroczkai, sem jogi képviselője nem volt ott.

A nem jogerős ítélet szerint a Demokrata 2007. március 22-i számában, a Sándor Csilla által írt Gyurcsány-cirkusz című cikkben valótlanul állították azt, hogy Toroczkait a rendőrség 2007. március 15-én őrizetbe vette. Továbbá olyan hamis látszatot keltettek, mintha Toroczkai szerepet játszott volna abban, hogy radikálisok 2006. október 23-án "ráhúzták" a rendőrséget a Fidesz demonstrációjára, valamint valótlanul állították, hogy őt a rendőrség által indított polgári perben elmarasztalták. A bíróság szerint Kerényi azzal sértette meg Toroczkai jó hírnevét, hogy a Demokrata Video Televízió 2007. március 22-én megjelent felvételén érdemi jelentőséget tulajdonított Toroczkai tevékenysége megítélésben annak, hogy felmenő ágon rokona volt Tucsek Gusztáv, "a hírhedt kommunista vérbíró".

A Fővárosi Bíróság mindhárom alperest eltiltotta a további jogsértéstől, s arra kötelezte őket, hogy tegyék közzé az ítélet rendelkező részét a Demokratában.

Bencsiknek és Kerényinek 250-250 ezer forint nem vagyoni kártérítést kell fizetnie.

A testület ugyanakkor eltúlzottnak találta Toroczkai ötmillió forintos, nem vagyoni kárigényét. (T. B.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.