"Mindenki magára ismerhet"

A politika egyik legintimebb, egyben legveszélyesebb területébe enged bepillantást az MDF-es lehallgatási botrány. Politológusokat arról kérdeztük, milyen következményei lehetnek a botránynak.

A politika intim és veszélyes területébe enged bepillantást az MDF-es lehallgatási botrány. Kiszelly Zoltán politológus szerint több korábbi hasonló ügy sejteni engedi, hogy a pártok saját titkosszolgálatokkal rendelkeznek a piszkos munkákra. Ahogy növekszik az előre hozott parlamenti választások megtartásának az esélye, úgy erősödik a „pártos magándetektívek” konkurenciaharca is. A korrupcióval és a gyenge kormányzati teljesítménnyel elégedetlen nagytőke szerepére is rávilágít az ügy. A nagyvállalkozók a hatékonyság növelésében érdekeltek, nagy kérdés, hogy a nagy pártokkal akarnak-e kiegyezni, vagy inkább a harmadik erő mögé állnak-e.

Az MDF most alulértékelt, és olcsóbb „átvenni” egy már bevezetett márkát, mint piacra dobni egy újat. Az MDF-ben márpedig van potenciál, és a sajtóhírek szerint pénz is. Ha megnézzük a történet szereplőit, együtt találjuk a politikai ambícióval rendelkező nagyvállalkozót, a hatalommenedzsert, a felhajtó embert, a magándetektívet és a közvetítőket. Mindenki magára ismerhet, aki hasonló technikákkal próbál hatalmat szerezni, és levonhatja a következtetést: megéri-e.

A történetből a kis pártok egyik sajátossága is kirajzolódik: a belső küzdelmek tétje esetükben különösen nagy, hiszen aki nincs a párt vezetőségében, nem kap befutó listás helyet.

A lehallgatási botrány következményeiről Somogyi Zoltán politológus úgy vélekedett: az MDF számára kínos, a Fideszt zavarba hozza, az ország számára megdöbbentő – bár nem egyedüli esetről van szó. A Political Capital igazgatója óvatosságra int az eddig megjelent információkkal kapcsolatban, a bővebb elemzéshez sem nem áll rendelkezésre elegendő adat. „Abban sem lennék biztos, hogy a hangfelvételen mindenki az igazat mondja, így fenn kell tartani a jogot arra, hogy az elhangzott nevek helyett mások kívántak adatot gyűjteni”.

Somogyi szerint Dávid Ibolya helyesen tette, hogy a nyilvánosság elé lépett: ahhoz. hogy ne lehessen maffiamódszereket használni a magyar politikában néhány turpisságnak ki is kell derülnie. És azért is helyesen tette, mert politikai pozícióját is megerősítette ezzel. Almássy Kornél és emberei nyilván nem véletlenül léptek vissza, talán majd egyszer valamelyikük megírja a teljes igazságot.
 
A most kirobbant adatgyűjtési botrány elsősorban az MDF-en belüli hatalmi harcok hátterére világít rá abból a szempontból, hogy egyes gazdasági és politikai körök pénzt és energiát nem kímélve próbálnak változást elérni a párt élén – mondta Pénzes Ferenc debreceni politológus. Kifejtette: az egyik olvasat szerint az Orbán Viktorral megromlott kapcsolat miatt Stumpf István és köre Almássy Kornél MDF-alelnök révén kívánt befolyást szerezni – az MDF-ben. A másik olvasat az, hogy a Fidesz gyakorolt nyomást Dávid Ibolya megbuktatására. E két eltérő értelmezés egyaránt arra mutat rá, hogy befolyásos gazdasági és politikai körök számára az MDF szóba jöhet olyan harmadik politikai erőként, amely a hitelét vesztett MSZP-vel és Fidesszel szemben képes alternatívát mutatni. Pénzes Ferenc szerint, habár a történtek Dávid Ibolya megerősödését hozhatják a párton belül, de magát az MDF-et gyengíthetik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.