Herényi szerint 18 éve nem döntöttek így

Hétfőn olyan döntés született a parlament feloszlatásának ügyében, amilyenre nem volt példa az elmúlt 18 esztendőben - mondta napirend előtti felszólalásában kedden az Országgyűlésben Herényi Károly, aki a költségvetés elfogadásának fontosságát hangsúlyozta.

Az MDF frakcióvezetője kifejtette: pártja azért javasolta a parlament feloszlását, mert még sohasem volt olyan helyzetben a magyar parlament, mint amilyenbe az elmúlt hónapokban került. Amikor az SZDSZ kivált az koalícióból, az MDF abban reménykedett, hogy ez a politikai kultúra színvonalának emelkedését hozza majd, hiszen számos európai országban működik színvonalas és eredményes kisebbségi kormány. Azonban az ellenzék négy pártja, már ha lehet négynek számolni, nem tudott megegyezni az alapvető kérdésekben - mondta.

Úgy gondoltuk, most lehetőség nyílik majd arra, hogy olyan adócsomagot fogadjon el az ellenzék, amely kimozdíthatja az országot a mostani kátyúból. A tárgyalások második-harmadik fordulójában azonban kiderült, nincs őszinte egyetértés a politikai konszenzushoz - fogalmazott Herényi Károly.

Szerinte a kisebbségben maradt kormány nem tudta azt a feladatát elvégezni, amelyet egy kormánynak el kell végeznie, nem készültek olyan előterjesztések, amelyek a dolgok rendezése felé mutattak volna. Mint mondta, a jelenlegi legnagyobb veszély, hogy lesz-e az országnak költségvetése. Hozzáfűzte: az SZDSZ hangoztatta, hogy nem fogják megszavazni, azonban ha nem lesz költségvetés, akkor kárba veszett mindaz, amit az ország eddig elért.

Ha a parlament úgy gondolta volna hétfőn, hogy feloszlatja önmagát, és egy olyan kormány áll fel, amelynek többségi támogatása van, akkor januárban lehetett volna költségvetése az országnak.

A másik olvasata a hétfői döntésnek a frakcióvezető álláspontja szerint az, hogy a látszólag szétszakadt koalíció - még ha látens módon is, de - létezik és működik. Bízunk abban, hogy lesz költségvetése az országnak, mert most ez a legfontosabb kérdés - összegzett Herényi Károly. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.