Ötmilliárd dolláros kárt okozott a hurrikán Kubában

A kubai hatóságok előzetesen ötmilliárd dollárra becsülik a Gustav és az Ike hurrikánok által okozott kárt. A kubai televízióban hétfőn beolvasott hivatalos közlemény szerint soha ilyen pusztító erejű természeti csapás nem érte az országot.

A heves esőkkel kísért forgószelek augusztus 30-án, illetve a múlt héten söpörtek át Kubán: több mint 443 ezer házat rongáltak meg, 63 ezret a földdel tettek egyenlővé, mintegy 135 ezer hektárnyi mezőgazdasági területen pedig tönkretették a terményeket. A 11 millió lakosból több mint 3 milliót menekítettek biztonságos helyre, s közülük több mint 200 ezren "egy ideig bizonyosan fedél nélkül lesznek".

A katasztrófa nyomán élénk vita alakult ki Kuba és az Egyesült Államok között. Havanna többször is hiába kérte Washingtont, hogy hat hónapra oldja fel az 1962-ben meghirdetett embargót az építési anyagokra és a hitelfelvételekre. A kommunista szigetország arra hivatkozva, hogy nem segélyre van szüksége az Egyesült Államoktól, hanem az újraépítéshez szükséges anyagok megvásárlásának engedélyezésére, visszautasította az amerikai kormány által felajánlott segítséget, legutóbb a hétvégén ötmillió dollár értékű segélyt.

A humanitárius válság miatt Christopher Dodd demokrata párti és Richard Lugar republikánus szenátor hétfőn kezdeményezte, hogy hat havi időtartamra enyhítsenek a Kubába való utazásokra, pénzátutalásokra és csomagok küldésére 2004-ben bevezetett szigorú intézkedéseken. Javasolják azt is, hogy az amerikai agrártermékek kubai exportjának mintájára engedélyezzék az újjáépítéshez szükséges anyagok készpénzért történő eladását.

Sean McCormack külügyi szóvivő emlékeztetett arra, hogy az amerikai kormány augusztus vége óta 250 millió dollár értékű agrártermék eladását engedélyezte Kuba részére, és ebben az újjáépítéshez szükséges faanyag is található. Amerikai nem kormányzati szervezetek eddig 1,5 millió dollár értékű segélyeket nyújtottak Kubának, mindezt Washington hallgatólagos jóváhagyásával. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.