Gegesy távozott pártjából és a T. Házból

Előre hozott választásokat tartanak Ferencvárosban, miután a kerület országgyűlési képviselője - a párt egyik legsikeresebb önkormányzati politikusa - lemondott mandátumáról. Elege lett az SZDSZ-t jellemző látványpolitizálásból. Gegesy 1990. október 29. óta ferencvárosi polgármester.

Az SZDSZ parlamenti frakciója közleményben fejezte ki sajnálkozását Gegesy Ferenc kilépése miatt, és megköszönte azt a magas színvonalú és kitartó munkát, amit az elmúlt húsz évben a pártnál végzett.

- Úgy tudjuk, még a párt vezetői is csak tegnap tudták meg, hogy lemond a képviselőségről és kilép a pártból. Mi történt?

- Az SZDSZ szerintem roszszul politizál. Nem a tartalmi kérdésekkel foglalkozik, csak a látvánnyal, személyi ügyekkel. Sokszor elmondtam a párt belső fórumain, hogy önálló karaktert kell kialakítani, elmondani, hogy mitől liberális a párt, hogy miért szavazzanak ránk az emberek. Ehelyett mi történik? Hiteltelennek tartjuk a miniszterelnököt. Egy hete még nem volt hiteltelen? Folytathatnám a sort. Tárgyalunk mindenkivel, Fodor Gábor ismerkedik a pártvezetőkkel, miközben még elfogadott programja sincs az SZDSZ-nek. Persze minden párt követhet el hibákat, és egy nagy pártnál még az sem baj, ha egy-egy elhibázott döntése miatt akár három-négy százalékot is veszít a népszerűségéből, legfeljebb majd visszaszerzi valahogy. Csakhogy az SZDSZ-nek öszszesen három-négy százalékos a támogatottsága...

- Az SZDSZ döntéshozó testületei nemrég fogadták el a párt stratégiáját...

- Addig nyüstölték Kókáék a pártvezetést, amíg végre a frakció elé került a stratégia, amit hosszas vitát követően elfogadtunk. A közvélemény számára azonban aligha érthető ez a stratégia. Ha a költségvetést jobb híján elfogadjuk, akkor bent ragadunk a szatellit párt szerepében, ha nem szavazzuk meg, akkor előre hozott választás lesz... Melyik rosszat válasszuk? Ilyen alternatívák közül én nem tudok, és nem is akarok választani.

- Mi volna választható alternatíva?

- Több területet is mondhatnék, ezek közül az adóreform az, amely benne van a köztudatban. Ha tárgyalunk, erről kell tárgyalnunk, és nem mindenkivel mindenről beszélni, főleg nem a szakértői kormányról folytatni értelmetlen vitákat. Ebben a tekintetben is egyetértek Kis János alapító elnöknek a Népszabadságnak adott helyzetértékelésével.

Csécsei Béla nyílt levele az SZDSZ elnökéhez: Elég volt, Gábor!

Nyílt levélben jelezte tegnap Józsefváros szabad demokrata polgármestere, Csécsei Béla Fodor Gábornak, hogy nem ért egyet a pártelnök politikájával. Az "Elég volt, Gábor!" című levelében azt írja, hogy "ami nem megy, azt ne erőltessük". "Úgy gondolom, száznapnyi elnöki regnálásod nem éppen sikertörténet. Ha keményebben akarok fogalmazni, azt mondom: katasztrófaturizmus." Csécsei levelében az áll: Fodor pont az ellenkezőjét csinálja annak, amit elnökjelöltként ígért, ráadásul olyannyira rossz utat választott, mint senki még az SZDSZ eddigi elnökei közül. "Lehet, hogy egy irodában jól hangzik a ťGyurcsány monnyonleŤ meg a ťszakértői kormányŤ, de a valóság ennél bonyolultabb. Programok képviselete helyett foglalkozhatunk persze fejvadászattal, a szó minden értelmében, de akkor vegyük tudomásul azt is, hogy bocsáss meg, de legjobb esetben is körberöhögnek minket. Legjobb esetben, de most a legrosszabb eset van: nincs vidámság, még kényszeredett sem, hanem csak harag és értetlenség" - írja Csécsei, aki kitér arra is, hogy "most Gegesy Feri is kilépett. Mi kell még?" Csécsei szerint az SZDSZ soha nem látott gondolati és szervezeti mélyponton van. "Van ebből kiút, talán még nem késő. Vannak kiérlelt koncepciók, vannak megfelelő személyek. Egyszerűen csak értelmes, valós dolgokról kéne beszélnünk, és helyzetbe hozni azt a még mindig nem kevés embert, akik tudnának tenni az SZDSZ-ért. Ez a három hónap sok mindenre elég volt. Vagy rövidebben: elég volt" - írja Józsefváros polgármestere. (Munkatársunktól)

- A velencei frakcióülésen éppen ilyen tartalmú döntés született: saját adócsomagról tárgyalni a pártokkal.

- Igen, és erről vitát is folytattunk, de végül egy ötpontos határozatot hozott a frakció, amiben olyan általánosságok vannak, hogy a parlamentet nem akarjuk feloszlatni, meg hogy egységesen fogunk szavazni. Csakhogy ez kevés. Rá is kérdeztem Velencén: ennyi? Ez a programunk? Ennyi.

- Úgy tudjuk, szándékosan nem "állították élére" ezt a konfliktust a velencei frakcióülésen a stratégiával elégedetlen képviselők, mert pártszakadással fenyegetett volna, ha nyilvánosan megalázzák Fodor Gábort céljainak átrajzolásával. Ön számolt a nyilvános konfrontáció következményeivel?

- Igen, ezeket a félelmeket magam is reálisnak gondolom. De ha nem tehetek semmit az ellen, hogy a szakadék felé rohanunk, akkor inkább nem csinálom tovább. Független polgármester vagyok, és szeretnék a következő önkormányzati választáson is függetlenként indulni.

- Tegnapi hatállyal nyújtotta be lemondását. Miért a sietség? A költségvetési szavazást nem akarta megvárni?

- Maradhattam volna független képviselő, de nem az én stílusom, hogy semmit se csináljak. Érdemi javaslatokat a függetlenek padsorából nem lehet keresztülvinni, nem is nagyon kérik ki még a véleményüket sem. Persze, ülhetnék ott a kispadon, felvehetném a tiszteletdíjat... Csak nem illik.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.