Papírhiba, bizonytalanság

Hatályon kívül helyezte tegnap a Heves Megyei Bíróság azt a határozatot, amelyben a megyei önkormányzat a HospInvest Zrt.-t hirdette győztesnek az egri kórház működtetésére kiírt pályázaton. Az önkormányzat elnöke a Legfelsőbb Bírósághoz kíván fordulni, a kórház működtetésére megkötött szerződést továbbra is érvényesnek tekinti.

A Heves Megyei Bíróság tegnap helyt adott a regionális közigazgatási hivatal által benyújtott keresetnek, amely szerint a HospInvest Zrt. nem felelt meg az egri Markhot Ferenc Kórház működtetésére kiírt pályázatnak, mert az abban előírt három év helyett csak két évre visszamenőleg igazolta: nincs tartozás a számláján. A határozat jogerős.

Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke tudósítónknak azt mondta: még a pályázatok elbírálása előtt korrigálták ezt a tévedést, tehát amikor a megyei önkormányzat döntött a működtetésre benyújtott pályázatokról, már birtokában volt az érvényes és előírt banki igazolás. Hiánypótlásra egyébként valamennyi pályázónak joga volt - tette hozzá. Az ügyben eljáró bíróság vezetőjének szóbeli indoklása szerint azonban a megyegyűlésnek "érzékelnie kellett volna", hogy az ajánlat érvénytelen. Ennek ellenére, jogszabálysértő módon, határozatot hozott annak elfogadásáról.

Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke szerint cége mindenben jogszerűen járt el, a kiírásnak megfelelően adta be pályázatát. Hangsúlyozta: a tegnapi tárgyaláson a cég nem volt sem felperes, sem alperes. Közölte: azt javasolják a megyei önkormányzatnak, hogy forduljon a Legfelsőbb Bírósághoz felülvizsgálatért. Kollányi szerint az ítélet nem érinti a működtetésre kötött szerződést, tehát a munkát folytatják, a kórház üzemeltetését terveik szerint október 1-jén megkezdik.

Sós Tamás, a megyei közgyűlés szocialista elnöke tegnap bejelentette: kezdeményezi, hogy a közgyűlés felülvizsgálati kérelemmel forduljon a Legfelsőbb Bírósághoz. Tatár László, a megyei önkormányzat Fidesz-frakciójának vezetője viszont azt mondta: a tegnapi bírósági döntés után csak a HospInvesttel megkötött működtetési szerződés felbontásáról lehet szó.

Kovács Péter, a Heves Megyei Bíróság szóvivője tudósítónknak tegnap megerősítette: a bíróság az önkormányzati törvény alapján csak a pályázat érvénytelenségéről döntött, a megye és a HospInvest Zrt. közti, a kórház működtetéséről szóló szerződés nem szerepelt a taláros testület előtt. Azt legfeljebb a polgári törvénykönyv alapján lehet megtámadni, ám hogy ez ügyben ki lehet egyáltalán felperes, ha a felek nem kezdeményeznek ilyen pert, a szóvivő nem tudta megmondani. Közölte: általában az indíthat ilyen irányú keresetet, aki a "jogi érdekeltségét" tudja igazolni.

Hegyaljai Judit, az Egészségügyben és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének egri képviselője tegnap tudósítónknak azt mondta: a kórházban működő érdekképviseletek jogászok segítségével már keresik annak módját, miként támadhatják meg bíróság előtt a megyei önkormányzat és a HospInvest közti működtetési szerződést. Hozzátette: a bíróság döntése igazolta a kórházvédőket, akiknek szervezésében immár egy hete éhségsztrájk folyik az intézményben. Hegyaljai Judit szerint a magáncégnek immár be kellene látnia: nincs keresnivalója az egri kórházban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.