Bojár egyeteme 2010-ben nyit

Aláírta az Aquincumi Technológiai Intézet (AIT) létesítéséről szóló szerződést Demszky Gábor főpolgármester és Bojár Gábor, a Graphisoft Park SE igazgatótanácsának elnöke. Az információtechnológiai és bioinformatikai magánegyetem a tervek szerint 2010-ben nyitja meg kapuit a volt óbudai Gázgyár területén.

- Ma már a minőségi diplomának jól mérhető értéke van. Olyan intézményt szeretnék, amelyet nem az állam és nem is a jótékonykodás tart el, hanem az igényes piac. Ahonnan olyan emberek kerülnek ki, akik tisztelik és szeretik a laikus felhasználót - mondta Bojár Gábor az alapkőletételen.

A főpolgármester szerint a fejlesztések költsége eléri a 30-35 milliárd forintot. A Budapesti Városfejlesztési és Városrehabilitációs Zrt. tavasszal hirdette ki a régi Gázgyár értékesítésére kiírt pályázat eredményét: a Graphisoft Park szomszédságában található húszezer négyzetméteres terület az ott lévő ipari építményekkel együtt a park tulajdonába került.

A vevő vállalta, hogy egy felsőoktatási intézményt és kapcsolódó létesítményeket - kollégiumokat, inkubátorházakat, spin-off cégeknek helyt adó építményeket - hoz létre, megóvja, megújítja és látogathatóvá teszi a műemlék épületeket, a Duna-parti sáv pedig ismét közterület lesz.

A főváros a fejlesztésből 2,48 milliárdos bevétellel számol, amelyet visszaforgat a terület revitalizációjába, hiszen az építkezés megkezdése előtt kármentesítésre van szükség. Egyelőre érvényes szabályozási terv sincs - ehhez a főváros, illetve a III. kerület megállapodása kell. Eközben a Graphisoftnál egy új, piacorientált felsőoktatási modell kialakításán dolgoznak.

- Fontos, hogy aki fizet, követelhessen is. Akár a végzősöket később alkalmazó cégek, akár maguk a diákok - bár nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás - vagy más, az AIT-vel együttműködő egyetemek - mondta a Népszabadságnak Bojár Gábor.

Várhatóan jövőre dől el, kik lesznek a tanári gárda tagjai - elsősorban neves hazai oktatókra számítanak. A hallgatók zöme viszont valószínűleg külföldről érkezik. Bojár Gábor tanácsadó testületének tagja többek között Charles Simonyi, Rubik Ernő, Lovász László és Barabási Albert László. A neves szakemberek minden bizonnyal az AIT leendő igazgatóságában is helyet kapnak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.