Nem oszlatta föl önmagát a parlament

Nem oszlatta fel magát az Országgyűlés az őszi ülésszak első napján, miután az ellenzéki indítványt az MSZP mellett az SZDSZ is elutasította. Nem támogatta az Országgyűlés az MDF javaslatát a parlament feloszlatására; az MSZP mellett a szabad demokraták is ez ellen szavaztak. Az önfeloszlatást korábban a Fidesz javasolta, de a technikai lépést az MDF tette meg a múlt héten. E mögé sorakozott fel a Fidesz, a KDNP - és a hét végén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is.

A kormányfő ugyanis azt kérte frakciójától: támogassa a kérdés napirendre vételét. Az SZDSZ már korábban bejelentette, hogy a javaslattal szemben fog szavazni - a parlament feloszlatása és az előre hozott választás szerintük nem az ország érdekét szolgálja. Forrásaink szerint a miniszterelnök célja az volt, hogy a parlament feloszlatásáról szóló kártyát egyszer s mindenkorra kivegye az ellenzék kezéből.

Lakásfelújítás után áfalevonás?

Gyurcsány Ferenc bejelentette: elképzelhetőnek tartja, hogy ha az emberek számlát kérnek egy szolgáltatásról, akkor az áfát az év végén levonhatják az adójukból. Az MTI információja szerint ez elsősorban a lakásfelújítással és a lakással kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozna. A miniszterelnök szólt arról is, hogy speciális támogatást vezetnek be a távfűtéses lakásban lakók számára, figyelembe véve a szociális helyzetet is. A kormányfő szerint "oda kell fordulni a különböző energiacégekhez", és tőlük kell hozzájárulást kérni. Mint mondta, a Robin Hood-adóra azért van szükség, mert több tízmilliárd forint kell a panellakásokban lakók támogatásához, akik jelenleg kétszer annyit fizetnek a fűtésért, mint az egyéni fűtést használók. A miniszterelnök elmondta: a következő két évben mindenkinek lehetővé kell tenni, hogy távhő-fogyasztás mérhető, szabályozható legyen, erre külön lesz forrás a költségvetésben. (Hírösszefoglalónk)

Az indítványt végül 204 nem és 171 igen szavazattal elutasították. A voksoláson - amelyet Mandur László alelnök vezetett - Szili Katalin házelnök is részt vett, illetve részt vett volna, de Barosso bizottsági elnök fogadása miatt el kellett hagynia az üléstermet; képviselői kártyáját a gépben hagyta. A szocialisták közül nem szavazott Horn Gyula, Toller László és Csákabonyi Balázs - mindhárman betegség miatt vannak távol. A hiányzók közt volt Gedei József, Mandur László pedig elnöki feladatai miatt nem szavazott. A Fideszben nem volt hiányzó, az SZDSZ-frakcióban csak Magyar Bálint volt távol - ő az Európai Innovációs és Technológiai Intézet megalakulása miatt. Az MDF-ben a Tisztelet Társasága által a frakcióba delegált Vas János "igazoltan távol" volt, Almássy Kornél pedig nem jelent meg az ülésteremben. A függetlenek közül Gyenesei István kormánytagként a feloszlatás ellen szavazott, a Fidesz után kisgazda színekben politizáló Lengyel Zoltán szintén. A harmadik független, Tóth András nem volt jelen.

A Fidesz november 15-én kezdeményezi az Országgyűlés feloszlatását, ha addig nem sikerül a parlamentnek elfogadnia az adótörvényeket
- ezt Navracsics Tibor közölte. Azért kötik november 15-éhez a saját kezdeményezésüket, mert ha eddig nem sikerül elfogadnia a T. Háznak az adótörvényeket, veszélybe kerül a költségvetés bevételi oldala - tette hozzá a politikus. A frakció ülésén információink szerint Orbán Viktor is hasonló gondolatmenetet adott elő.

Sem újságírók, sem kamerák

Meglepő egység alakult ki ellenzéki és kormánypárti politikusok között a parlamenti dohányzást illetően. Az őszi ülésszak első napján ugyanis a plenáris terem emeletéről egy konszenzussal elfogadott házbizottsági döntés értelmében kitiltották az újságírókat. Az emeleti folyosót lezárták, az újságírók számára az alsóbb szinteken jelöltek ki erre szolgáló helyeket. A parlament korábban a televíziós forgatócsoportokat tiltotta ki a plenáris folyosóiról. Elsősorban azért, mert a képviselőket tiltott helyen való dohányzáson kapták, és a leleplező felvételeket bemutatták. A politikusok büntetést nem kaptak.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.