A nőkre kevésbé hat a C vírus

A hatvanezret is elérheti Magyarországon azoknak a betegeknek a száma, akik nem tudnak hepatitis C-fertőzésükről. Ennek következtében nem is kezelik őket - egyebek között ezt mondta Fehér János, a Magyar Májkutatási Társaság elnöke egy sümegi konferencián.

A májat rongáló hepatitis C-vírus okozta fertőzés nehezen ismerhető fel. Akár tíz évig is teljesen tünetmentes lehet a fertőzött beteg, sőt gyakran a következő évtizedben sincsenek egyértelmű, súlyos panaszai. Előfordul, hogy 25-30 év múlva derül ki a bajok forrása - hangzott el az elmúlt napokban Sümegen tartott hepatológiakonferencián.

Fehér János professzor emeritus, a Magyar Májkutatási Társaság elnöke érdeklődésünkre a statisztikai adatokat idézte. Ezek szerint a fejlett ipari országokban a népességnek körülbelül az egy százaléka fertőzött a vírussal. A mediterrán térségekben - például Görögországban - a betegség gyakrabban fordul elő. A világon Egyiptomban a legmagasabb a fertőzöttek aránya.

- Korábban úgy véltük, hogy Magyarországon a lakosság 1,7 százaléka fertőzött, ám a legújabb kutatások, többek között a véradók körében történő szűrés adatai alapján a vírushordozók aránya 0,7 százalék lehet - mondta az elnök. - Ez azt jelenti, hogy hazánkban 70 ezer ember szenved a betegségben.

- Kezelésben viszont csupán hét-nyolc ezer ember részesül - tette hozzá Lengyel Gabriella, a 2-es számú belklinika hepatológusa. A magyar betegek a világ legkorszerűbb kezeléséhez juthatnak hozzá, amelynek a költsége mintegy hatmillió forint. Ráadásul megtörténhet, hogy a kezelést meg kell ismételni.

Lengyel Gabriella szerint a gyógyítás egy külön keretből történik, s eddig kivétel nélkül minden rászoruló megkapta a kezelést. Fehér János szükségesnek tartotta hangsúlyozni:

- A világon ismert legkorszerűbb terápia a betegek mintegy 50-60 százalékát gyógyítja meg.

A sümegi konferencián szó volt olyan betegről, aki a fertőzés utáni tizenötödik évben a vírus károsító hatása következtében májrákos lett. Miután a daganatot időben felfedezték és kioperálták, majd a felépülést követően a vírusellenes szerekkel kezelték a beteget, a kórokozót is teljesen ki tudták irtani a szervezetéből.

A nagyon drága terápiára szerencsére jut pénz, a szűrésre azonban korlátozottak az anyagi források. Csak Székesfehérváron és a Szent László kórházban működik olyan biológiai labor, ahol a fertőzés egyértelműen kimutatható, tudtuk meg a konferencián.

A hepatitis C-vírus döntően vérrel és vérkészítményekkel terjed. Az ép bőrön nem hatol át, ám a sérült bőrön és nyálkahártyán át fertőzhet.

- Szexuális úton is megkaphatja az ember a C vírust, ám ennek az esélye jóval kisebb - 0-5 százalék -, mint például a hepatitis B-vírus esetében - mondta Lengyel Gabriella.

A heveny, C vírus okozta fertőzésen átesett embereknek csak a 10-15 százaléka gyógyul meg magától úgy, hogy a későbbiekben nem mutatható ki a vírus a szervezetükben. A többieknél előfordulhat a májzsugor, amelynek 10-15 százalékából primer májrák alakul ki.

- A nők könnyebben legyőzik a vírust, mint a férfiak - osztotta meg tudományos tapasztalataikat Fehér professzor, aki hozzáfűzte: az alkoholfogyasztók, az anyagcsere-betegségben szenvedő elhízott emberek esetében a korszerű terápia is csak feleolyan arányban hatásos, mint másoknál.

Lengyel Gabriella szerint azoknál kellene elvégezni a szűrővizsgálatot, akik az életükben valaha transzfúziót kaptak, művesekezelésben részesültek. Ugyancsak fokozott a kockázat az intravénásan kábítószerezők és a homoszexuálisok esetében is. Szintén veszélyeztetettek azok az egészségügyi dolgozók, akik kapcsolatba kerülnek a beteg vérével.

A hepatológus hangsúlyozta: ha az ezekbe a csoportokba tartozó emberek bizonytalan eredetű haspuffadásra panaszkodnak, gyengeséget éreznek, hőemelkedésük van, az orvosnak gondolni kell a fertőzésre. Még akkor is, ha a májfunkciós véreredmények nem mutatnak kóros elváltozást. Számos bőrgyógyászati tünet hátterében is állhat vírusfertőzés: így jellemzően a napallergia okozta hólyagos bőrgyulladások, s az érgyulladásos kiütések is utalhatnak hepatitisre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.