A megfigyelői misszió a brüsszeli terítéken

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben döntöttek arról, hogy október 1-jéig legkevesebb 200 fős polgári megfigyelő missziót küldenek Grúziába. A megfigyelők egyelőre a Dél-Oszétia és Abházia szakadár tartomány, illetve a grúz törzsterületek közti ütköző övezetben tevékenykednek majd.

Önálló, legalább kétszáz főből álló, Grúzia teljes területére kiterjedő missziót szervez az Európai Unió az orosz csapatok kivonásának megfigyelésére, de az egy hete megejtett moszkvai egyeztetések és megállapodások eltérő értelmezése miatt a mai külügyminiszteri tanácsra vár a döntés. Az előkészített anyagokon a tagállamok vezető diplomatái akár sokat változtathatnak.

A missziónak október elsején el kellene kezdenie a munkát, abban a reményben, hogy az oroszok október tizedikéig hátrább vonják csapataikat Abháziában és Dél-Oszétiában. Bár Brüsszelben sokan kétlik, hogy a francia elnök által közvetített, hatpontos béketervnek megvalósulna az a célkitűzése, hogy az augusztus 7-e előtti állásokba vonják vissza az erőket. Miután Moszkva az Egyesült Államok és az Európai Unió tiltakozása ellenére elismerte Abházia és Dél-Oszétia önállóságát, az uniós megfigyelők oda aligha mehetnek be, és a biztonsági zónának is csak a "grúz oldalán" maradhatnak. Bár Brüszszelben egyértelműen jelzik: Grúzia területi egységének megőrzése jegyében az egész országra szól a mandátum.

A mai ülés másik vezető témája Szerbia. A külügyminiszterek meghallgatják a Belgrádban járt Serge Brammertz hágai ügyészt, akinek értékelésétől sok függ. Ha Radovan Karadzsics elfogása és kiadása után kedvezően ítéli meg Belgrád közreműködési hajlandóságát, akkor megenyhülhetnek a szerb kapcsolatok fejlesztését egyedül ellenző hollandok is. Ugyancsak foglalkoznak az októberi EU-csúccsal.

Megszületett a döntés az EU-megfigyelők Grúziába küldéséről

Az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben döntöttek arról, hogy október 1-jéig legkevesebb 200 fős polgári - vagyis fegyvertelen - megfigyelő missziót küldenek Grúziába. A megfigyelők egyelőre a Dél-Oszétia és Abházia szakadár tartomány, illetve a grúz törzsterületek közti ütköző övezetben tevékenykednek majd.

Ahhoz, hogy magában Dél-Oszétiában, illetve Abháziában is jelen legyenek, orosz egyetértésre lenne szükség. A misszió első feladata az lesz, hogy figyelemmel kísérje az orosz erők október 11-ig történő visszavonását az augusztusi fegyveres összecsapások kirobbanása előtti vonalak mögé.

A misszió személyi állományának zömét franciák, németek és olaszok adják majd, és tagjai közt lesznek rendőrök, igazságügyi, emberi jogi, illetve katonai szakértők.

Az EU vezetői a múlt hétfőn állapodtak meg Moszkvával az orosz erőknek a háború előtti vonalak mögé történő visszavonásában és a nemzetközi megfigyelők létszámának növelésében. Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár azonban ezen a napon Londonban megjelent sajtónyilatkozatában felhívta a figyelmet arra, hogy az oroszoknak eszük ágában sincs helyreállítani a status quót, Dél-Oszétiában és Abháziában több ezerrel nagyobb létszámú katonai erőt kívánnak állomásoztatni a jövőben, mint az augusztusi harcok előtt.

Benita Ferrero-Waldner, az EU kül- és szomszédságpolitikájáért felelős biztos közben szóvivője útján bejelentette, hogy az unió 2010-ig mintegy félmilliárd euró támogatást nyújt Grúziának, az oroszokkal vívott háborúban keletkezett károk enyhítésére. Grúzia eddig az unió szomszédságpolitikájának keretében évente 30-40 millió eurós támogatást kapott. Az EU egyúttal adományozó konferenciát is szervez Grúzia javára.

Az uniós külügyminiszterek üdvözölték a zimbabwei hatalommegosztási megállapodást, de az afrikai országgal szemben korábban életbe léptetett szankciós intézkedéseken egyelőre nem változtattak. Megjegyezték, hogy előbb látni akarják, van-e hajlandóság Robert Mugabe elnökben a demokrácia helyreállítása iránt.

A EU külügyminiszteri tanácsa üdvözölte és jelentős lépésnek minősítette, hogy Fehéroroszországban már szabadon engedték az összes politikai foglyot, de egyúttal megfogalmazta további elvárásait is az emberi jogok betartását illetően. Fehéroroszország - állapították meg az uniós külügyminiszterek - a szeptember 28-iki törvényhozási választásokon is kimutathatja a demokratikus értékek tiszteletét.

A brüsszeli tanácskozás résztvevői azzal a felhívással fordultak a két legújabb EU-tagországhoz, Romániához és Bulgáriához, hogy fokozzák erőfeszítéseiket a korrupció elleni fellépés terén. Az EU kormánya, az Európai Bizottság az e téren tapasztalható hiányosságok miatt a nyáron felfüggesztette több száz millió euró folyósítását Bulgáriának. Romániát is bírálatban részesítették, de szankcióval nem sújtották. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.