Menekültek a grúziai konfliktusban

Az orosz hadsereg ígérete szerint a hónap végéig elhagyja az augusztusi dél-oszétiai fegyveres konfliktus után ellenőrzése alá vont grúziai területet, az érkező EU-megfigyelőkre azonban komoly nehézségek várnak a grúz-oszét szembenállás miatt.

Az ütközőzónává változott terület lakói közül van, aki inkább elfelejtett oroszul, vagy csak szűkszavúan számolt be kifosztott és felgyújtott házakról. Az orosz katonák által őrzött ideiglenes határátkelőhelyen, Karaletinnél ennek ellenére folyamatos a forgalom. Sokan azonban csak nappal maradnak a zónában. Legtöbben nem az orosz katonáktól, hanem az oszét szabadcsapatoktól félnek. Hogy ez nem teljesen alaptalan, azt az egyik ideiglenes ellenőrző ponton szolgáló orosz békefenntartó is megerősítette. - Amikor az 58-as hadsereg ellentámadásba lendült a grúzok ellen, akkor a nyomukban haladó oszét csapatok fosztogatni és gyújtogatni kezdték a grúz falvakat. Egy külön egységet rájuk kellett küldenünk, tűzharc is volt az oszétokkal - mondta a katona, megjegyezve, hogy az oszét önkéntesekkel korábban is gondjuk akadt. Amikor ugyanis a grúz erők megindultak Dél-Oszétiában, akkor az önkéntesek az orosz békefenntartói állásokból akartak visszatámadni. - Megmondták nekünk az oszétok, hogy vissza se jöjjünk többé, különben éjszaka elvisznek a szabadcsapatok - mesélte egy fiatalasszony a zóna szomszédságában fekvő Goriban felállított menekülttáborban. Az ENSZ menekültügyi bizottsága (UNHCR) által fenntartott sátortábor 2200 embernek ad menedéket, akik részben Dél-Oszétiából, részben a zónából érkeztek. Többségükben grúzok, de akadnak köztük oszétok is. - Anyám grúz, apám oszét - bonyolítja a képletet a tábor közepén álló Sztálin-szobor tövében hűsölő Szulejman. A tizenegy éves fiú a dél-oszétiai Chinvaliban lakott, de az időközben Oroszország által elismert kváziországba egyelőre nem tér vissza.

Iraklij Okruasvili, a január óta párizsi száműzetésben élő volt grúz védelmi miniszter szerint Szaakasvili elnök régóta tervezte Dél-Oszétia lerohanását, hogy visszaszerezze a szakadár területet, de rosszul hajtotta végre, így Oroszországnak könnyű volt azt megtorolnia. Szerinte Washington is hibás a háború kirobbanásában, mert nem mérte fel Szaakasvili vezetői hiányosságait, éppen a demokratikus értékből. (MTI)

- Etnikai konfliktus nem volt eddig, a tábor lakói nyugodtak - nyilatkozta az UNHCR képviselője, Alessandra Morelli. - Legfeljebb amiatt volt kisebb zúgolódás, hogy nem szívesen fogadták az olasz tésztákat - vallja meg nevetve a Vöröskereszt olasz munkatársa. A szervezet napi 4000 ember élelmezéséről gondoskodik: a központi táboron kívül ugyanis további 2100 fő harminc kisebb táborban és csaknem ezer fő családoknál kapott elhelyezést Goriban. A zónában egyébként az orosz erők a korábbi ígéretek ellenére nem engednek be még külföldi újságírókat.

Tbilisziből jelenti kiküldött tudósítónk Nyilas Gergely

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.