Összecsapások Türkmenisztán fővárosában

Kábítószer-csempészekkel csaptak össze rendőrök Türkmenisztán fővárosában a szombatra virradó éjjel, a lövöldözésben kilenc rendőr életét vesztette - közölte a türkmén kormány vasárnap.

Egy ellenzéki honlap szemtanúkra és egy türkmén diplomáciai forrásra hivatkozva korábban azt jelentette, hogy a biztonsági erők "egy vallási, feltehetően iszlamista szélsőséges csoport" tagjaival csaptak össze. A tűzharcban a honlap szerint legalább húsz rendőr meghalt. A Borisz Sikmuradov volt külügyminiszter, a Türkmenisztáni Demokratikus Népi Mozgalom alapítója által 2001-ben elindított gundogar.org című honlap egy névtelenül nyilatkozó diplomatát idézett, akinek az állítását más források nem erősítették meg.

A kormány közleménye szerint a rendőrök "semlegesítették a bűnbandát", de áldozatokról, sebesültekről nem szólt.

Egy neve elhallgatását kérő rendőr elmondta, hogy a lövöldözés után őrizetbe vettek két fegyverest.

 

Szemtanúk elmondása szerint az éjjel kezdődött heves lövöldözés még vasárnap délelőtt is tartott. A helyszínt, Asgabat északi részét körülzárta a rendőrség, az utcákon páncélozott járművek cirkáltak.

A volt szovjet köztársaságban szigorúan ellenőrzik az információkat, és az állami hírközlő eszközök órákig említést sem tettek a lövöldözésről. Az ellenzékieket külföldre száműzték, többük ellen büntetőjogi vizsgálatot indítottak. A kőolajban és földgázban gazdag, Iránnal és Afganisztánnal is szomszédos országban a lakosság túlnyomó többsége muzulmán vallású, de iszlám erőszakról gyakorlatilag soha nem hallani.

Az összetűzést feltehetően a szervezett bűnbandák és az őket védő rendőrök közötti konfliktus okozta - vélekedett Arkadij Dubnov oroszországi Közép-Ázsia-szakértő. Szerinte igen valószínűtlen, hogy iszlamista fegyveresek törtek volna be Türkmenisztánba, ahol a hatóságok erősen kézben tartják a hatalmat.

Gurbanguly Berdimukhammedov államfő szombat reggel az ország nyugati részébe, a Kaszpi-tengerhez utazott. Az ellenzék szerint Berdimukhammedov - a 2006-ban meghalt diktátor, Saparmurat Niyazov elnök utódja - nem váltotta be a demokratikus változásokhoz fűzött reményeket.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.