Kipukkadt a Strabag párttámogatási ügyének Profil-lufija

Bár az osztrák sajtó hamar napirendre tért a Strabag, és rajta keresztül az osztrák liberális párt állítólagos magyarországi pártfinanszírozási ügye felett, amelyet a Profil magazin melegített fel a múlt héten, a lap hétfőn utcára kerülő számában folytatja a történetet.

Ezúttal elsősorban az Eurocontact lobbi cég 2004-es ügyleteit veszi górcső alá, igaz, ismét olyan dokumentummal támasztja alá állítását, amelyet 2006-ban az újságírók másolatban már megkaptak, s amelyről más dokumentumokkal együtt bebizonyosodott, hogy hamisítvány, illetve illegálisan került ki a cégtől. A cikkek szerzője, Ulla Schmid idézi Hans-Peter Haselsteiner Strabag vezér múlt heti televízió nyilatkozatát, amely szerint a magyar államügyészég 2006-ban foglalkozott az üggyel, ám illetékesség hiányában eltekintett a vizsgálat indításától. A cikkíró szerint ez azonban nem teszi semmissé azt a vádat, hogy a Strabag az Eurocontact révén kapcsolatokat épített ki a magyarországi politikai pártokkal. Most azonban Christian Ebner, a Strabag szóvivője is nyilatkozik: az ő elmondása szerint az ügy továbbkerült a Számvevőszékhez, amely ugyancsak nem látott okot az eljárás megindítására.

A cikkíró hosszan kutakodik a 2006-ig Alexander Zach liberális pártelnök tulajdonában lévő cég szerződéseiben és vállalati kapcsolataiban, kifogásolja a tiszteletdíjak nagyságát – ezekről Haselsteiner annyit mondott, hogy a Strabag elégedett volt a lobbisták munkájával. A Profil rokoni összefonódásokra is utal, mindenekelőtt azonban a leközölt dokumentum alapján azt taglalja, vajon honnan és miként jutott az Eurocantact az M6-os autópályára benyújtott pályázatok adataihoz, még a végleges döntés előtt. A már két évvel ezelőtt is nyilvánosságra hozott – egyszer már lopottnak illetve hamisítottnak minősült – dokumentumban konkrét utalás történik kapcsolatfelvételre az illetékes miniszterrel. Az ügy szépséghibája, s ez a múlt hetinél rövidebb Profil cikk csattanója is: a megbízatást nem is  a Strabag, hanem a Porr nyerte el.

Az újabb cikkhez adalék, hogy a legfrissebb felmérések szerint a Liberális Fórum támogatottsága nem változott, most is valamivel négy százalék között van.  A Zöldek ismét visszaestek, most 11-12 százalékon állnak. Reális tehát az az aggodalmuk, hogy az ismét a parlamenti bekerülés esélyével induló Liberális Fórum jelentős számú szavazójukat hódítja el. A Profil erőltetettnek tűnő története a jelek szerint nem hatott a választókra, sőt, a Zöldek egyik politikusa által az esetleges belpolitikai párttámogatásokra vonatkozóan feltett kérdésnek sem lett folytatása.

 Bécs

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.