A CBA vevő a léalmára

Csak az Agrana-Juice Kft. vásárol fel Szabolcsban folyamatosan ipari almát. A többi felvásárlónál semmi sem biztos. A Magosz viszont megállapodott a CBA-val: az üzletlánc étkezési almaként vesz át korai érésű szabolcsi termést.

Egyelőre csak az osztrák érdekeltségű Agrana-Juice vesz át folyamatosan léalmát a szabolcsi termelőktől a Magosz és a szaktárca között létrejött egyezség alapján 9 eurócentért. Ezt az árat a többi felvásárló nem adja meg. A megyében mintegy 350 ezer tonnányi termésre lehet számítani, ebből az Agrana mintegy 160 ezer tonnára kötött szerződést.

A mátészalkai Első Szatmári Almafeldolgozó (Eszat) Kft. csak néhány napra nyitott ki, szombattól szerdáig vette át az almát azoktól a partnereitől, akiknek támogatást adott a termeléshez úgy, hogy annak értékét a gazdák almával fizetik vissza. Ám hogy milyen áron számolják el a leadott almát, arról még nem született döntés. Filep László telepvezető közölte: jövő kedden feltehetőleg újra kinyitnak. Szerződéses partnereiktől fel akarják vásárolni az almát, de az árról - a nagykállói Brix Trade Kft.-vel együtt - tovább akarnak tárgyalni az agrártárcával.

Kerék Tibor nyírbogdányi vállalkozó szerint azok a termelők, akik nem az Agranával szerződtek, most védtelenek. Talán az lehetne a megoldás, ha megadnák a lehetőséget és a támogatást a gazdáknak a tisztes visszavonulásra.

Úgy tudjuk, a Rauch Hungária nyírmadai üzeme hétfőn kinyit, a Vajai Zöldség-Gyümölcs Kft. felvásárlótelepe viszont zárva lesz. A Brix Trade Kft. csütörtökön kinyitott, de elsősorban saját ültetvénye termését dolgozza fel. Régi partnereitől bruttó 16 forintért átveszi az almát, s ha sikerül jobb áron értékesíteni a sűrítményt, a különbözetet megkapják a gazdák - tájékoztatott Hiross András cégvezető.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója azt mondta: nem érti, hogy amikor valamennyi feldolgozó, a magyar tulajdonú cégek képviselői is ott voltak a Gráf József miniszterrel folytatott tárgyaláson, miért nem tudott mindenki csatlakozni az egyezséghez. Hozzátette: a közelmúltban a Magosz megállapodott a CBA-val, hogy az üzletlánc átveszi és étkezési almaként továbbértékesíti a gazdák termését. Balkány térségében, Nyírmadán és Vásárosnaményban vásárolják fel és szállítják a korai almát az üzletekbe. A termelők nyolcvan forintot kapnak a gyümölcs kilójáért, a CBA pedig 89-ért adja tovább. Budai szerint sikeres az akció, előfordult, hogy egyetlen délután ötszáz mázsa almát sikerült eladniuk a termelőknek. Arra a kérdésre, hogy a CBA mennyi almát fog átvenni, a Magosz-igazgató úgy válaszolt: ezt a piac dönti el. Hozzátette: a későbbi érésű alma felvásárlásával kapcsolatban is hasonló akcióra készülnek.

Egy gazda úgy fogalmazott: addig volt jó, amíg az almát ingyen leszedték a katonák és a diákok, majd az egészet válogatás nélkül szállították szovjet exportra. - Akkor még több mint egymillió tonna volt az éves almatermés, és ennek nyolcvan százaléka szovjet exportra ment - mondta Filep László. - A mai problémának éppen az a gyökere, hogy megszűnt a régi piac, az ültetvények pedig 2003-ig támogatást kaptak, hogy megmaradjon a termőterület. A felszámolásra viszont nem kapott támogatást a termelő. Gyakorlatilag a mai napig lehet viszonttámogatást kapni ipari almát termő ültetvények telepítéséhez.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.