Megegyezés Zimbabwében

A kormányzó párt és az ellenzék megállapodott a hatalom megosztásában és a nemzeti egységkormány megalakításában. A megállapodást hétfőn írják alá, ünnepélyes keretek között.

- A Robert Mugabe zimbabwei államfő vezette ZANU-PF kormányzó párt és a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) fő ellenzéki erő megállapodott csütörtökön a hatalom megosztásáról, és hétfőn bejelentik, hogy nemzeti egységkormányt alakítanak - közölte csütörtökön Hararéban Thabo Mbeki dél-afrikai elnök, aki végig közvetített a felek között.

- A hatalom és az ellenzék elkötelezte magát a megállapodás mellett, amely véget vethet a parlamenti választások után kialakult belpolitikai és gazdasági válságnak - tette hozzá. A megállapodást ünnepélyes keretek között írják alá hétfőn helyi (és közép-európai) idő szerint délelőtt 10 órakor, amire meghívják a térség politikai vezetőit.

Morgan Tsvangirai, az MDC vezetője még a megállapodás előtt úgy nyilatkozott, hogy ő volna a kormányfő, míg Mugabénak csak protokolláris szerep jutna. Az államfő azonban kevés hajlandóságot mutatott a valódi hatalom feladására, amelyet egészen azóta birtokolt, hogy az ország 1980-ban elnyerte függetlenségét Nagy-Britanniától.

Zimbabwében a március 29-én megtartott első elnökválasztási fordulón Tsvangirai ugyan legyőzte Mugabét, de nem szerzett annyi támogatót, hogy elkerülje a júniusi második fordulót. Ezt már Mugabe nyerte meg, de úgy, hogy az ellenzéket ért fenyegetések és atrocitások hatására Tsvangirai visszalépett. A parlamentben azonban az MDC képviselői vannak többségben. A Tsvangirai által irányított politikai erők csakis abban látták az egyre mélyülő politikai és gazdasági válságból a kiutat, ha legalábbis részelegesen kiszorítják a hatalomból a 84 éves Mugabét.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.