A leglazább, a legcsíkszeműbb

Negyedház és lánysikoly a nézőtéren, értékválság a büfében, régi nagy slágerek, haknijelleg, kettő egy áráért, valamint magyar trikolór a Papp László Sportaréna színpadán. Snoop Dogg Budapesten.

- Smoke weed - szólít fel szelíden bűncselekményre Snoop Dogg, szül. Cordozar Calvin Broadus Jr. az alig több mint egyórás budapesti koncert végén. Hogy ugyanis szívjatok füvet. A DJ elindít egy Bob Marley-lemezt, a dobos a közönség közé hajít néhány dobverőt, a zenekar más tagjai törölközőkkel és ásványvizekkel teszik ugyanezt, aztán eltűnik mindenki a színpadról, villany fel, menjetek isten hírével.

Mindezt körülbelül negyedház előtt. Nincs ráadás, erős haknijelleg van.

Ami nem olyan nagyon meglepő. Az Aréna méreteihez képest gyér számú közönséget látva nyilván kicsit alábbhagy a művészi lelkesedés. A tavaly nyári koncert a Symában telt ház előtt ment, talán ezért voltak olyan merészek a szervezők a mostani helyszín megválasztásakor. Hátha.

Kár. És hát, ahol négy deci csapolt Borsodi ugyanannyiba kerül, mint fél liter üveges Löwenbrau (500), ott valami amúgy sem oké, ott súlyos értékválság van. Hogy ezt észrevegyük, nem kell a büféig menni: a hangulatot a magát gengszterrapperként meghatározó Dopeman próbálja hevíteni mint előzenekar. Körülbelül olyan ez, mintha a Rolling Stones előtt a 8. b önképzőköri metálbandája játszotta volna a Hűtlent, meg a Börtönablakába című, méltán népszerű tábortűzslágert.

Az előzetes sajtóközlemény szerint Snoop Dogg legutóbbi, Ego Trippin' című lemezét népszerűsíti Budapesten - márpedig az új anyag bátran nevezhető bicskanyitogatóan rettenetesnek. Az Ego Trippin' dalainak nagyon nagy része viszont el sem hangzik, szerencsére. A zenetévék és rádiók által szénné játszott Sexual Eruptiont persze nem lehet kihagyni, a sikítozás nyilván harminchét évesen is spannolja a nyugati parti gengszterrap egyik legnagyobb apostolát. Sőt. De amúgy főleg a régi nagy slágerek csorognak a színpadról, az intro (Orff Carmina Buranája) után rögtön a Murder Was The Case-be kezd a zenekar, később szól a Gin and Juice, lemegy szépen a What's My Name - egyáltalán: az 1993-as debütáló, igencsak revelatív Doggystyle című anyag jó része terítékre került. Van kötelező tiszteletkör az 1996-ban meggyilkolt hiphopidol Tupac Shakur emlékére a 2 Of Amerikkaz Most Wanted vonatkozó verzéjével. Hallható a Nuthin But a G Thang, a Deep Cover és a Next Episode is - sajnos mindhárom Dr. Dre nélkül. És vagy két szám erejéig szóhoz jut a koncertet végigugráló slepp is: újra eljött Snooppal Kurupt és Daz Dillinger, vagyis a Tha Dogg Pound, úgyhogy végül is kettőt kapunk egy áráért. Daz különben is belopja magát a magyarok szívébe, mikor magyar trikolórral kezd rohangálni a színpadon. Új show-elem, ilyen tavaly még nem volt.

Aztán úgy fél tizenegy körül Snoop megköszöni szépen a részvételt, és biztosítja az egybegyűlteket, valahányszor hívják, ő jönni fog. Ha a 2009-re beharangozott Malice in Wonderland című lemez kicsit jobban sikerül, mint az idei, erre van is némi esély. De akkor már elég lesz a PeCsa is.

Az Ego Trippin' gyenge ugyan, meg hát, ugye, ez itt egy hakni volt, de kilenc szólólemez, majd kéttucatnyi kisebb-nagyobb filmszerep után Snoop Doggról szerda este azért Budapesten is kiderült: még mindig ő a leglazább, a legcsíkszeműbb a nyugati parton.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.