Már tárgyalnak Ciprus újraegyesítéséről

Ciprus újraegyesítésének konkrét kérdéseiről tárgyalt csütörtökön Nicosiában a görög és a török közösség vezetője, a történelmi jelentőségűnek tartott, egy héttel korábbi ceremoniális találkozó után.

Dimítrisz Hrisztofiasz ciprusi görög elnök és Mehmet Ali Talat, a török közösség vezetője ismét az ütközőövezetben található, 1974 óta elhagyott nicosiai repülőtér egyik nemrég felújított épületében ült tárgyalóasztalhoz. Egyikük sem fedte fel, hogy milyen témákról volt szó a több mint négyórás tárgyaláson. Hrisztofiasz még azt sem volt hajlandó elárulni újságírók kérdésére, hogy jónak, vagy rossznak ítéli-e a találkozót. Ám Alexander Downer volt ausztrál külügyminiszter, aki júliusban lett az ENSZ ciprusi megbízottja, elégedetten nyilatkozott. - Hasznos megbeszélés volt, de nyilvánvalóan még hosszú út áll előttünk - mondta.

Négy évi szünet után szeptember 3-án kezdődtek újra hivatalosan a sziget újraegyesítéséről szóló tárgyalások. A fordulókon, amelyeket a felek reményei szerint az év végéig befejeznek, meg kell tárgyalni az összes olyan kérdést, amely eddig mindig útját állta az újraegyesítésnek. Abban egyetért a két közösség, hogy föderációt hoznak létre Cipruson. Míg azonban a törökök két államalakulat laza szövetségét szeretnék, mert tartanak a négyszeres létszámfölényben lévő görögök dominanciájától, addig a görögök egy erős központi kormányt, és két korlátozott jogkörű regionális vezetést akarnak, hogy - érvelésük szerint - a sziget ne szakadjon ismét ketté.

További fontos kérdések még a föderáció biztonsági struktúrája, hogy Törökország fenntarthatja-e katonai jelenlétét a sziget északi részén, és Ankara megtarthatja-e intervenciós jogát, amelyet Ciprus 1960-as függetlenné válásakor kapott, valamint annak a problémának a rendezése, hogy számos lakos - főleg görögök - elvesztették ingatlanjaikat a sziget kettészakadásakor.

A következő tárgyalási fordulót szeptember 18-án tartják.

A török hadsereg 1974-ben megszállta a sziget északi részét, válaszul arra, hogy görög nacionalisták Athén támogatásával puccsot kíséreltek meg Ciprus Görögországhoz csatolásának szándékával. Az újraegyesítési törekvések legutóbb 2004-ben jutottak holtpontra, amikor a ciprusi görögök népszavazáson elvetették az ENSZ újraegyesítési tervét. Hrisztofiasz és Talat márciusban egyezett meg abban, hogy az ENSZ égisze alatt újraindítják a tárgyalásokat.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.