Eörsi Mátyás célba vette az Európa Tanács főtitkári posztját

Eörsi Mátyás pályázni kíván az Európa Tanács főtitkári posztjára, miután a jelenlegi főtitkár, a brit Terry Davis ötéves mandátuma jövőre lejár.

A Heti Válasz című hetilap értesülését a szabaddemokrata képviselő maga erősítette meg csütörtökön az MTI-nek Párizsban, ahova a grúz-orosz konfliktus jelentéstevőjeként érkezett az Európa Tanács egyik testületének ülésére.

- Ha ez sikerül ... de nem lesz könnyű, ez lesz a legmagasabb nemzetközi poszt, amelyet választás útján magyar politikus betöltött. És remélem, sikerülni fog - hangsúlyozta a liberális képviselő. 

Eörsi elmondta: amíg az SZDSZ a kormánykoalíció tagja volt, a kormány támogatta jelöltségét, s a képviselő úgy tudja, hogy a koalíció felbomlása óta sem változott meg a kormány álláspontja. - Úgy tudom, hogy informálisan a Fidesz is támogat. Minden pártnak az az érdeke, hogy ez sikerüljön - tette hozzá.

Miután az ET még soha nem választott főtitkárt Közép-Kelet-Európából, és az elmúlt húsz évben, azaz a berlini fal leomlása óta is csak nyugati országok képviseltették magukat a poszton. - Eljött az ideje annak, hogy a térség megmutassa, hogy képes politikusokat ide delegálni és ilyen fontos feladattal megbízni - fogalmazott a képviselő.

Az MTI kérdésére Eörsi elmondta: más magyar képviselőt nem tud a kormány támogatni, mert jelenleg ő a legismertebb és legaktívabb magyar tagja az ET-nek. Magyarországnak nincs bebiztosított helye, valamennyi tagország állíthat jelöltet és a parlamenti közgyűlés közülük a legjobbat fogja kiválasztani - hangsúlyozta. Eörsi egyébként már évek óta az Európa Tanács parlamenti közgyűlése liberális frakciójának vezetője.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács (ET) kormányközi szervezet, amelynek fő célkitűzései az emberi jogok, a pluralista demokrácia és a jogállamiság védelme. Az ET az Európai Uniótól teljesen külön működő, 47 tagországot számláló intézmény, de mind a 27 uniós tagállam tagja. Főtitkárát ötévenként választja meg a parlamenti közgyűlés a tagországok jelöltjei közül.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.