A Déli Áramlat-tárgyalások felfüggesztését javasolja az amerikai nagykövet

Az európai államoknak, így Magyarországnak is meg kellene fontolnia, hogy felfüggeszti-e a tárgyalásokat Oroszországgal a Déli Áramlatról - mondta April H. Foley amerikai nagykövet csütörtökön Budapesten. A gazdasági minisztérium államtitkára közölte: Magyarország nem függeszti fel a tárgyalásokat.

"A tárgyalások elhalasztása a Déli Áramlatról egy olyan lehetőség, amelyet hasznos lenne átgondolnia Magyarországnak" -  mondta April H. Foley a Freedom House által szervezett energetikai konferencián az MTI-nek.
Az orosz-grúz konfliktus után az Európai Unió is azon a  véleményen van, hogy nem lehet a szokásos módon folytatni a  kapcsolatokat. Hasznos lenne az államoknak, hogy megvizsgálják,  milyen lehetőségeik vannak arra, hogy kifejezzék elégedetlenségüket  Oroszországgal szemben. Fontos, hogy az EU olyan lépéseket tegyen,  amely "megtörheti Oroszország terjeszkedési vágyát" - tette hozzá.

Úgy vélte, Magyarország számára is a Nabucco-projekt jelentene  valódi diverzifikációt, épp ezért ez sokkal fontosabb, mint a Déli  Áramlat. A Nabucco-nagykövet kinevezése, a januári budapesti  Nabucco-csúcs azt mutatja, hogy Magyarország elkötelezte magát a  projekt mellett - mondta a nagykövet.

Rendkívül fontos, hogy a Nabucco-vezeték valósuljon meg először,  hiszen ez jelent valódi diverzifikációt - húzta alá April H. Foley.

Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium  (NFGM) államtitkára az MTI-nek erre reagálva hangsúlyozta:  Magyarország nem függeszti fel a tárgyalásokat a Déli Áramlatról. Az  államközi szerződés már megszületett, Magyarországnak nincs oka ezen  változtatni - tette hozzá.

Nem tudom, hogy miért gondolják azt "egyes amerikaiak", hogy  Magyarországnak abba kellene hagynia a tárgyalásokat az egyetlen  beszállítójával, erre nincsenek racionális érvek - mondta a  politikus.

"Lehet, hogy ez egy geopolitikai játszma, de Magyarország  energiaellátása nem a geopolitikai játszmáktól függ, hanem attól,  hogy milyen módon tudjuk azt biztosítani technikai, technológiai és  üzleti eszközökkel" - hangsúlyozta Garamhegyi Ábel.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország számára a Nabucco és a  Déli Áramlat is fontos. Számtalanszor kijelentette Magyarország,  hogy a Déli Áramlat egy kockázatot csökkent, míg a Nabucco kettőt.  Utóbbi csökkenti a forrás és a tranzitkockázatot, az orosz vezeték  pedig csak a tranzitkockázatot csökkenti - fűzte hozzá.

Magyarország eddig is mindent tőle telhetőt megtett annak  érdekében, hogy megvalósuljon a Nabucco, mégsem történik semmi uniós  szinten a kérdésben. Ebből a késlekedésből már származott kára az  EU-nak, a kaukázusi készleteket ugyanis mások is szeretnék  megszerezni - mutatott rá.

A mai állás szerint egyértelműen azt kell mondani, hogy a Déli  Áramlat valósulhat meg előbb, hiszen ezzel a vezetékkel kapcsolatban  már aláírták az államközi szerződéseket, a Nabucco-val ez még nem  történt meg - mondta Garamhegyi Ábel.

Az évi mintegy 30 milliárd köbméter szállítási kapacitású Déli  Áramlat az orosz Gazprom és az olasz Eni energiavállalat közös  vállalkozása orosz földgáz Európába juttatására, elkerülve a  hagyományos útvonalakat. A Déli Áramlat gázvezeték a krasznodari  területről a Fekete-tenger alatt haladva érné el Bulgáriában Várnát, ahonnan két ágra válik szét: az egyik ága Görögország felé indul Olaszországig, a másik Bulgárián, Szerbián, Magyarországon és  Szlovénián át északról érné el Olaszországot, és a tervek szerint  ausztriai ága is lenne.

A Nabucco - a jelenlegi tervek szerint - nem orosz, hanem  közép-ázsiai földgázt szállítana Európába, azonban a vállalkozás elindítása késésben van a Déli Áramlathoz képest, és a Nabucco vezetéket földgázzal ellátni hivatott közép-ázsiai országok  hajlandósága sem egyértelmű.

A Freedom House szeptemberben három konferenciát is rendez  Budapesten az energiabiztonsággal kapcsolatban. A csütörtöki eseményen az energiabiztonság gazdasági kérdéseit vitatták meg a  szakértők. Szeptember 18-án a kérdés geopolitikai oldalát vizsgálják  majd, szeptember 25-én pedig az alternatív energiáról és a  fenntartható fejlődésről lesz szó.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.