Haider visszaállíttatná a schengeni határokat

Öt évre visszaállíttatná a schengeni határokat a karintiai tartományi elöljáró. Jörg Haider, a szeptember végi parlamenti választáson induló, jobboldali-populista Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) listavezetője a Die Presse csütörtöki számában megjelent interjújában a közbiztonsággal indokolta álláspontját.

"A júniusi labdarúgó Európa-bajnokság idején tapasztalhattuk, hogy az újból alkalmazott határellenőrzésnek köszönhetően jelentősen csökkent a bűnözés" - magyarázta. Szerinte az osztrákok többsége szívesen lemondana a nyitott határokból fakadó előnyökről a biztonság kedvéért. Az ellenőrzést a keleti és déli szomszédok felé vezetné ismét be - Olaszországot is beleértve -, az osztrák-német határszakaszon minden maradna a régiben.

Jörg Haider beszélt arról is, hogy tovább szigorítaná a bevándorlás szabályait, elválasztva egymástól azokat, akik hajlandók a beilleszkedésre, illetve akik nem. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsított menedékkérőket azonnali hatállyal kiutasítaná az országból, függetlenül attól, hogy szülőhazájukban üldözik-e őket vagy sem. "Nekünk azt kell szem előtt tartanunk, hogy soha többé vissza ne jöjjenek" - húzta alá.

A menedékkérés, a bevándorlás és a letelepedés szabályairól 2005-ben született törvénycsomag jelentősen megszigorította a feltételeket Ausztriában. Azóta nem csupán a bevándorlás csappant meg érzékelhetően, hanem a menedékkérők száma is a harmadára apadt. Ausztria egyike annak a néhány EU-tagállamnak, amely lezárta, illetve korlátozta munkaerőpiacát az újonnan csatlakozók esetében, miközben felmérések szerint a gazdaság már most érzékeny veszteséget okozó szakmunkáshiánnyal küzd, és a magasan képzett szakemberekből-kutatókból sincs elegendő - ráadásul az irányzat fokozódhat a következő években.

A fejlett ipari államokat tömörítő szervezet, az OECD legfrissebb, a héten közzétett összeállítása szerint miközben 2004 és 2006 között körülbelül 18 százalékkal nőtt az OECD-országokban letelepedett bevándorlók száma, addig Ausztriában ellentétes folyamat játszódott le: az odaköltözők száma csaknem húsz százalékkal zsugorodott. A bevándorlók mind nagyobb hányadát - 2006-ban egyötödét - a németek teszik ki. Az OECD adatai szerint 2006-ban 40 százalékkal kevesebben folyamodtak menekültstátushoz az alpesi országban, mint 2004-ben.

Az osztrák belügyminisztérium hivatalos kimutatása szerint az idei első félévben - a schengeni nyitás óta - alábbhagyott a bűnözés, kiváltképpen a keleti szomszédokkal határos tartományokban esett vissza a bejelentett bűncselekmények száma. Burgenlandban csaknem 15 százalékkal, Alsó-Ausztriában 8,5 százalékkal kevesebb bűntett vált ismertté. Országosan 5,3 százalékkal szorult vissza a bűnözés.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.