Jövő héten folytatódik az MSZP-SZDSZ egyeztetése

Szakpolitikai kérdésekkel folytatódik az MSZP és az SZDSZ közötti egyeztetés jövő héten - jelentette be a két pártelnök külön-külön tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten; elmondták azt is, hogy személyi kérdésekről nem esett szó.

A két delegáció közös javaslata volt a szakpolitikai kérdések megvitatása - közölte Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke, kormányfő.

A szóba került konkrét témakörök között a gazdaság-, a foglalkoztatás-, a szociál-, az oktatáspolitikát említette, illetve a nyugdíj és demokratikus közélet kérdését.

Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke kitért arra, hogy ezúttal nem a hogyanra, hanem a mire keresték a választ, vagyis arra, egy politikai megoldás milyen tartalommal szülessen meg.

Közölte: a következő alkalommal a tartalmi kérdésekről beszélnek majd, amiatt, hogy világossá váljon, van-e közös pont arra vonatkozóan, milyen tartalommal kellene másfajta politikai megoldást találni.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc azt mondta, az SZDSZ nem vetette fel a szakértői kormány kérdését. Elmondta, az együttműködés konkrét formája, mélysége azon múlik, milyen szoros lesz a  programokban való egyetértés.

Arra a kérdésre, szóba került-e, hogy Gyurcsány Ferenccel nem  hajlandóak együttműködni, Fodor Gábor azt mondta, személyi  kérdésekről nem beszéltek, de leszögezték álláspontjukat a kialakult  helyzetről, elmondták a véleményüket a miniszterelnök javaslatáról,  valamint a szakértői kormány koncepciójáról is.

Az egyeztetésen és a sajtótájékoztatón az MSZP részéről részt  vett Lendvai Ildikó parlamenti frakcióvezető, Kiss Péter  kancelláriaminiszter, az MSZP alelnöke, valamint Juhász Ferenc és  Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese. Az SZDSZ részéről Fodor  Gábor pártelnök mellett Kóka János frakcióvezető, Gulyás József,  Gusztos Péter és Horn Gábor ügyvivő volt ott a tárgyaláson.

Az MSZP múlt héten kezdeményezett egyeztetést a szabad  demokratákkal, hogy a társadalmi támogatottság mellett parlamenti  többséget is szerezzen a Megegyezés című programhoz. A párt országos elnöksége kedden arra adott mandátumot a szocialista delegációnak, hogy egy közösen vállalható programról és az együttműködés  formájáról tárgyaljon a liberális párttal.

Az SZDSZ viszont többször is kinyilvánította, hogy a Megegyezés című programról nem tárgyal, a szakértői kormányról folytatna egyeztetést.

Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője szerdán arról beszélt, hogy az  SZDSZ sohasem mondta, hogy nem akar tartalmi kérdésekről tárgyalni,  csak a Megegyezés címet viselő programot tartja alkalmatlan arra,  hogy kiindulópontja legyen bármilyen új megoldásnak. Az ügyvivő  leszögezte: nem kívánnak beleszólni abba, ki áll a kormány élén.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.