Bush titokban engedélyezett szárazföldi rajtaütéseket Pakisztánban

George Bush amerikai elnök titokban jóváhagyta, hogy az amerikai hadsereg szárazföldi akciókat hajtson végre Pakisztánban az iszlámábádi kormány előzetes beleegyezése nélkül - adta hírül a The New York Times internetes kiadásában.

Az Egyesült Államok értesíteni fogja Pakisztánt a szárazföldi rajtaütésekről, de engedélyt nem fog kérni - írta az újság magas rangú amerikai tisztségviselőkre hivatkozva. A lap fordulópontként értékeli, hogy Bush elnök hozzájárult ezekhez a korlátozott katonai akciókhoz a "terrorizmus elleni háborúban" kulcsfontosságú szövetségesének számító dél-ázsiai ország területén.

Az amerikai kormányzat régóta elégedetlen azzal, ahogy Iszlámábád harcol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálib fegyveresek ellen, különösen a lázadók hátországának számító pakisztáni törzsi területeken, ahonnan kiindulva az afgán kormányellenes felkelők rendszeres támadásokat indítanak afganisztáni területen a nemzetközi erők és az afgán kormány katonái, rendőrei, hivatalnokai ellen.

Az újságcikk azt követően látott napvilágot, hogy Iszlámábád szeptember 3-án megvádolta az Afganisztánban állomásozó nemzetközi erőket: megrohantak egy falut Pakisztán északnyugati térségében és megöltek 15 helybeli civilt. A szemrehányás valószínűleg az amerikaiaknak szólt.

Iszlámábád élesen bírálta az ilyen rajtaütéseket és szerdán a pakisztáni vezérkari főnök, Asfak Kajani tábornok figyelmeztetett: "az ország szuverenitását és területének sérthetetlenségét bármi áron megvédjük, és egyetlen külföldi erő sem kapott felhatalmazást arra, hogy katonai akciókat hajtson végre Pakisztán területén".

"Nincs semmiféle megállapodás vagy egyezség a koalíciós erőkkel, amely rögzítené, hogy engedélyt kaptak rajtaütésekre a határ pakisztáni oldalán" - toldotta meg közleményében. A pakisztáni törzsi területeken az utóbbi hónapokban megsokszorozódtak a robotrepülőgépekkel végzett amerikai rakétatámadások is.

A dél-ázsiai országban nem csitulnak a harcok: legutóbb húsz szélsőséges iszlamista fegyveres halt meg harci helikopterektől támogatott pakisztáni biztonsági erőkkel vívott összecsapásban az északnyugati országrészben, nem messze az afgán határtól. Négy katona is elesett a Bádzsaur körzetben szerdán és csütörtökön lezajlott harcokban - közölte a biztonsági erők egy névtelenül nyilatkozó illetékese.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.