Szakértők szerint jöhet még szeptember 11.

Szakértők szerint a megtett intézkedések ellenére még mindig nem lehet kizárni, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadáshoz hasonló akció bekövetkezzen a világban. Nógrádi György és Tálas Péter biztonságpolitikai szakértők erről a terrortámadás hetedik évfordulóján beszéltek.

Nógrádi György szerint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nincs abszolút védelem és döntően a harmadik világ van veszélyben, mert az európai kemény fellépés miatt az úgynevezett "puha célpontokat" támadják a terroristák. Így kisebb az esélye egy 2001-eshez hasonló terrorcselekménynek Európában, de bármikor, bárhol bekövetkezhet ilyen. Száz százalékos védelem nem létezik - mondta a Budapesti Corvinus Egyetem tanszékvezetője.

Tálas Péter úgy látja: nem lehet kizárni, hogy egy szeptember 11-éhez hasonló nagyságú terrorcselekmény újra megtörténjen, de nem valószínű, hogy ilyen bekövetkezik. Az szinte biztos, hogy hasonló repülőgépes támadás nem lesz, a módszerek ugyanis változnak. A legtöbb elmélet tömegpusztító fegyverek bevetésével számol, ezek megszerzése azonban rendkívül nehéz - tette hozzá a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem intézetvezetője. A szakember szerint annak ellenére, hogy egyes területeken a terrorizmus erősödött, összességében biztonságosabb lett a világ. 2001 előtt általában beszéltek a terrorizmusról a világban. Ma már differenciáltabb a kép: vannak a világnak jobban és kevésbé fenyegetett területei. Az Egyesült Államok egyértelműen biztonságosabb lett, hiszen ott minimális mennyiségű terrorcselekményt követtek el az elmúlt években, a Közel-Keleten, Közép-Ázsiában és Délkelet-Ázsiában viszont látványos a terrorizmus növekedése - mutatott rá Tálas Péter.

Ma már differenciáltabban kezelik az egyes terrorcsoportokat és az ellenük való védekezés lehetőségeit is. Egy amerikai kutatás például azt mutatta ki, hogy a terrorcsoportok gondolkodásmódját meg lehet változtatni, politikai szervezetté lehet alakítani és így felelősségteljesebbé tenni őket - tette hozzá a szakértő.

Nógrádi György szerint szeptember 11-e és az azt követő, döntően téves nyugati reakciók felerősítették a nemzetközi terrorizmust. Másrészt olyan ellentétek alakultak ki az Egyesült Államok és az európai szövetségesei, valamint az USA és az arab világ között, amelyre a történelemben korábban soha nem volt példa - fűzte hozzá. Szeptember 11-e előtt az Al-Kaida egy szervezet volt, most sok kicsi al-kaidát lehet látni szerte a világon. A szervezet csápjai a világ szinte minden országában jelen vannak, így az Európai Unió és a NATO tagállamaiban is - mondta a biztonságpolitikai elemző.

Tálas Péter szerint viszont az elmúlt hét évben nem erősödött meg az Al-Kaida, az Oszama Bin Laden vezette szervezett lehetőségei leszűkültek, elsősorban Pakisztánra és Afganisztánra korlátozódnak. Ugyanakkor mivel az Al-Kaida egyfajta védjeggyé vált, sok szervezet szereti azonosítani magát vele - tette hozzá.

A szakember arról is beszélt, hogy a 2001. szeptember 11-i támadás után megnőtt a kormányok támogatottsága, az emberek a kormányoktól várták a védelmet. Ez pedig sokáig csábító volt a politikusok számára, ma már azonban kezd normalizálódni a helyzet - mutatott rá. A politikusok kezdenek leszokni arról, hogy kijátsszák a terrorizmus-kártyát, egyes jelek szerint ők is felismerték, hogy nem a terrorizmus a legnagyobb veszély. Az amerikaiak ma már leginkább nukleáris támadástól tartanak, a britek a tinédzser-erőszakkal foglalkoznak - hangsúlyozta Tálas Péter.

Nógrádi György szerint azonban még mindig országonként változik az, hogy a terrorizmus veszélyét a politikusok mennyire használják fel saját céljaikra. Az elemző kiemelte, hogy a jövő beláthatatlanná vált. A terrorizmus visszaszorításában döntő lehet az amerikai elnökválasztás, az új elnöknek mindenképpen párbeszédre és megegyezésre kell majd törekednie, csak ez vezethet a nemzetközi terror visszaszorításához. Az is fontos lenne, hogy a Nyugat a terrorellenes intézkedésekre költött dollár százmilliárdokból gazdaságfejlesztő és segélyprogramokat finanszírozzon a harmadik világban - tette hozzá. Akkor lehetne igazán visszaszorítani a terrorizmust, ha a világ képes lenne egységesen cselekedni, erre viszont képtelen - mondta Nógrádi György.

A terrorizmus továbbra is veszélyezteti a légi közlekedést

Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulója kapcsán egy washingtoni sajtóklubban azt mondta: az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat - amelynek számlájára a hét évvel ezelőtti merényleteket írják - továbbra is célpontjának tekinti a légi közlekedést.A légi közlekedés továbbra is ki van téve a terrorizmus fenyegetésének - mondta Michael Chertoff amerikai belbiztonsági miniszter a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulója kapcsán. Hangsúlyozta: ennek ellenére kétség sem férhet ahhoz, hogy a közlekedés ezen ága ma sokkal biztonságosabb, mint a 2001-es merényletek előtt.

Chertoff kitért arra, hogy az al-Kaida visszaszorulóban van Irakban, és az egész arab világban csorbul a hírneve. A politikus egyúttal felsorolta mindazokat a biztonsági intézkedéseket, amelyeket 2001. szeptember 11. óta bevezettek, köztük a biometrikus azonosítók rendszerét.

Chertoff mindazonáltal arra figyelmezhetett, hogy a biztonságérzet, az éberség nem térhet vissza a hét évvel ezelőtti terrortámadások előtti szintre. A lehetséges veszélyforrások között említette a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű kolumbiai szélsőbaloldali gerillaszervezetet és egy latin-amerikai gyökerű bűnözői csoportot, az MS-13-at.

2001. szeptember 11-én az al-Kaida terroristái eltérítettek négy utasszállító repülőgépet, amelyeket nekivezettek a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak és az amerikai védelmi minisztérium washingtoni épületének - a negyedik gép viszont még célpontja előtt lezuhant -, összesen háromezer ember halálát okozva.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.