Gyurcsány, Fodor szemtől szemben

Tegnapra csúcstalálkozót hirdetett az ellenzék, de taktikai megfontolásokból végül csak a jobboldali pártok második vonalbeli vezetői jöttek össze, hogy a parlament önfeloszlatása mellett foglaljanak állást. A közös jobboldali akaratot elsőként az MDF terjeszti a Ház elé: a T. Ház szeptember végén adja vissza megbízatását. A szavazásnál sikerre azonban csak az SZDSZ támogatásával számíthatnának. A liberálisok eddig nem adták jelét annak, hogy ilyen meszszire mennének a szocialistákkal szembeindulva.

A volt koalíciós partnerek ma tartanak csúcstalálkozót, ők már elnöki szinten ülnek le egy asztalhoz egymással szemben. Gyurcsány Ferenc meghívására Fodor Gábor elmegy ugyan, de ez még nem jelenti azt, hogy tárgyalni is akar. Az előre rögzített pozíciók nem kínálnak érintkezési felületet. Az SZDSZ nem szeretné tovább Gyurcsány Ferencet a miniszterelnöki székben látni. Ennek az óhajnak a formája a szakértői kormány felállításának követelése. Gyurcsány viszont programért (Megegyezés) programot kér cserébe. A miniszterelnök újra és újra gesztusokat tesz a liberálisoknak, nem hajlandó felvenni az egyre nagyobb mozdulatokkal elévágott kesztyűt. Közös sajtótájékoztatót mindazonáltal nem terveznek a mai egyeztetés után.

Csúcstalálkozót tartottak a szocialisták egymás között is kedden, egészen késő éjszakáig. Ennek végén egyhangúlag úgy döntöttek, hogy - ha nem is feltétlenül szeptember 27-re, ahogy Gyurcsány Ferenc kérte -, de összehívják a párt rendkívüli kongresszusát. Az ellenszavazat nélküli elhatározás korántsem azt jelenti, hogy ez az összekapaszkodás napja lett volna a szocialistáknál. Sőt információink szerint több befolyásos elnökségi tag is nehezményezte, hogy a párelnök egyeztetés nélkül jelentette be a rendkívüli kongresszus tervét, amit nem is tartanak szükségesnek. Így is megkapott már minden belső felhatalmazást a tárgyalásokhoz Gyurcsány, mi végre hát az új fórum - tették fel a kérdést. A pártelnök szerint viszont a rendes kongresszustól ők csak a koalíciós kormányzásra kaptak felhatalmazást, erre azonban immár aligha van esély. E logika szerint fogalmazták a végső formulát is: rendkívüli kongresszus lesz, ha végképp megfeneklenek az SZDSZ-szel folytatott tárgyalások. Ma tehát arról is többet tudhatnak meg a szocialisták, lesz-e előre hozott kongresszusuk, vagy netán marad helyén az egypárti kormányuk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.