Egymillió texasi Ike útjában

Texas első nagyszabású evakuálására kerülhet sor az USA partjai felé közeledő újabb hurrikán nyomán. Ike az előrejelzések szerint legkorábban pénteken érheti el az Egyesült Államokat.

Szerdán megkezdték az első kitelepítéseket; összesen egymillióan lehetnek Ike útjában. George W. Bush elnök rendkívüli állapotot hirdetett ki az államban, amelyben egyébként saját birtoka is található. Egyben szövetségi pénzforrásokat szabadított fel a trópusi viharral kapcsolatos előkészületekre. A három évvel ezelőtti Rita hurrikán idejéig Texasban az evakuálás önkéntes volt, most megyei szinten kötelező távozást is elrendelhetnek. Egyelőre csak arra biztatnak mindenkit, hogy legyen tele a tankja, ha a gázpedálra kell lépni. A megfelelő benzinellátás fontossága a korábbi hurrikánok egyik nagy tanulsága.

 

Ike egyelőre csak egyes erősségű hurrikán az ötös skálán, de várhatóan erősödik. Mintegy 140 km /órás szelekkel kísérve szeli át a karibi térséget, ahol komoly pusztítást végzett. Kubában a lakosság csaknem ötödét, kétmillió embert kellett kitelepíteni, négyen meghaltak. Haitin 74 halálos áldozatot követelt a hurrikán.

Washington

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.