Nyomozás a BKV-nál

A VII. kerületi rendőrkapitányság továbbra is nyomoz a BKV-nál közérdekű adattal visszaélés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen - mondta a BRFK sajtóügyeletese, Sass Oszkár. A büntetőeljárásban még senkit nem gyanúsítottak meg, a rendőrség megkezdi a tanúk kihallgatását.

Az index.hu internetes portál kedden számolt be arról, hogy egy adatvédelmi szakértő jogerősen is megnyerte a BKV ellen indított perét, a szakértő a közlekedési cég reklámhelyeit kizárólagosan értékesítő Peron Reklám Kft. és a társaság között kötött  szerződésben foglaltak volt kíváncsi. Kulcsár Zoltán a cikk szerint másfél évig várt a cégtől a válaszra, ezután feljelentést tett és ezzel párhuzamosan pert indított. A bíróság elsőfokon helyt adott keresetének és ez a döntés  emelkedett a napokban jogerőre, miután a BKV visszavonta  fellebbezését.

A társaság eljuttatta az adatvédelmi szakértőnek a szerződést, ám abból több sort kitakartak. A BKV-nál a portál érdeklődésére azt közölték: a közlekedési társaság kiadta volna a szerződést, azt a  Peron Kft. nem engedte. Közlésük szerint a kitakaratlan változatát is megkapja tőlük Kulcsár Zoltán.

Az index.hu birtokába jutott, 1999-ben kötött szerződés szerint a Peron Kft. 5 évre kizárólagos jogot kap a BKV járművein, területein reklámok értékesítésére. A szerződés érdekessége, hogy ezt az időtartamot a Peron egyoldalú nyilatkozatával további 5 évre meghosszabbíthatta, amivel élt is a cég - tartalmazza a cikk.

A portál szerint a szerződés egyik, 2000-ben kelt módosítását Gellért Kis Gábor, az MSZP médiapolitikusa írta alá a Peron ügyvezető igazgatójaként. A Peron Reklám Kft. felügyelő bizottságába tartozik egy fővárosi szocialista politikus, Mitus Zsuzsanna is. A szerződést az index.hu szerint korábban is megpróbálták módosítani és a BKV jelenleg is tárgyal erről. A reklámcég  szerződése 2009 végén jár le.

A BKV adatkezelését kifogásolta korábban Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is. Április végén kiadott közleményében felszólította a BKV Zrt.-t, hogy módosítsa a szabályzatát: alakítson ki olyan gyakorlatot, amely megfelel a nyilvánosság, a jogszerű adatkezelés követelményeinek. Az állásfoglalásban kiemelte, hogy a közfeladatot ellátó szervek által  kötött szerződések minden fontos adata nyilvános. Ez alól csak egyes személyes adatok és a Polgári Törvénykönyvben meghatározott üzleti titok jelentenek kivételt.
A közfeladatot ellátó szervnek nyilvánossá kell tennie a  szerződés minden lényeges elemét. Így bárki megítélheti, hogy a  szerződéses jogok és kötelezettségek elősegítik-e a közfeladat  ellátását, a szerződés tartalma összhangban van-e a jogszabályokkal - áll a közleményben.

Gellért Kis Gábor az MTI megkeresésére kifejtette: "2000-ben épp nem voltam politikus, médiaismereteim azonban megalapozták, hogy egy reklámcéget vezessek. A két dolgot keverni, ráadásul úgy beállítani, mintha ma is a Peron Kft. ügyvezetője volnék, közönséges hamisítás".

Nincs olyan szakértő, aki komolyan kijelentheti, hogy a BKV felületei az ország outdoor - köztéri - reklámértékének csaknem két teljes százalékát meghaladná. "Más szóval tisztességes megállapodás született annak idején. A megállapodott bérleti díjnál szignifikánsan magasabb nagyságrendet a piac biztosan nem indokol, legföljebb a tudatlan vagy rosszindulatú szerkesztői, esetleg más természetű, de nem kevésbé sunyi szándék" - írta Gellért Kis Gábor reakciójában. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.