Gazeta Wyborcza: Putyin "új vasfüggönyt" engedett Grúzia és Dél-Oszétia közé

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő augusztusban Szuhumi és Chinvali elé új "vasfüggönyt" engedett le, amelynek orosz oldalára került a papíron Grúziához tartozó Abházia és Dél-Oszétia - írta a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap szerdai számában.


Sem az Egyesült Államok, sem Franciaország nem volt képes megállítani Oroszországot, és az új függöny most kettéosztja a Kaukázust. A lap figyelmeztetett, hogy a folyamatnak ezzel közel sincs vége, Moszva épp csak megkezdte uralmi szférájának újjáteremtését. Putyin és Dmitrij Medvegyev orosz elnök most megpróbálja nyugat felé tolni a függönyt, hogy Fehéroroszországot és Ukrajnát is mögé szorítsa. A Gazeta Wyborcza pozitívnak értékelte, hogy az Európai Unió kedden, az EU-Ukrajna csúcstalálkozón társulási megállapodást ajánlott fel Kijevnek annak érdekében, hogy Ukrajnát bevonja a közösség gazdasági vérkeringésébe. Még ha egyelőre nincs is szó tagjelöltségről, az EU ezzel olyan fontos hídfőállásra tesz szert, amilyen Grúziában hiányzott.

A svájci Neue Zürcher Zeitung szerint elképzelhető, hogy Oroszország most inkább egy lépést hátrál, és nem szítja tovább a konfrontációt. A Kreml a fegyveres harcok során már elérte, amit akart. Kizárt, hogy Abházia és Dél-Oszétia újra a grúz állam részét képezze, még akkor is, ha a két szakadár terület függetlenségének egyoldalú kikiáltását csak Oroszország leghűségesebb vazallusai ismerik el - vélekedett a svájci újság. A kaukázusi rövid háborúval Moszkva világossá tette: csakúgy mint korábban, Oroszország uralja a térséget. Brüsszel és Washington nem tudott és nem is akart közvetlenül Grúzia pártjára állni.    A torinói La Stampa szerint a kaukázusi válság felszínre hozta, hogy mennyire törékeny az Oroszország és a Nyugat közti kapcsolatok szövevénye, és mennyire mély az egymással szembeni bizalmatlanság. Miheil Szaakasvili merész sakkhúzása és Oroszország eltúlzott válaszlépése olyan európai reakciókhoz és orosz részről olyan megfélemlítési kísérletekhez vezetett, amilyenekre jó ideje nem volt példa. Tény, hogy a válság bármelyik pillanatban újra fellángolhat, sőt akár az eddiginél is súlyosabbá válhat. A szembenállás hátterében kölcsönös félelmek és gyanúsítgatások húzódnak, a válság okait nem lehet pontosan körülhatárolt érdekkonfliktus alapján meghatározni - írta a La Stampa.

(MTI/dpa)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.