A világ szűk elitjében a magyar Leonar3Do

San Joséban, november 12-én veheti át az innovációs Oscarnak számító, "2008 Tech Awards Lauteate" díjat Rátai Dániel az általa fejlesztett Leonard3Do-projektért. Az elmúlt években tökéletesített rendszer a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós munkakörnyezetté alakítja.

Az ezredforduló óta létező Tech Awards világprogramban az elismeréseket évente öt kategóriában - oktatás, egészségügy, esélyegyenlőség, környezetvédelem, gazdasági fejlődés -, mindössze 5-5 fejlesztésnek ítélik meg. A zsűri indokolása szerint a Leonar3Do olyan megoldásokat kínál, amely forradalmasíthatja az oktatás folyamatait. Alkalmazása révén háromdimenziós iskolatáblát, tankönyvet vagy jegyzetfüzetet lehetne kialakítani a tanulók számára. Szakmai körök sem fukarkodnak a pozitív jelzőkkel, szerintük ezzel a döntéssel a találmány bekerült a világ öt legjelentősebb oktatási projektje közé. Ebben a kategóriában 58 ország 329 pályamunkája közül választott a zsűri - tájékoztatta a Népszabadságot Rátai János, a feltaláló édesapja, a Leonar3Do jogait birtokló 3D for All (3D) Kft. ügyvezető igazgatója.

A díj felmérhetetlen lehetőségeket és egyben felelősséget jelent, elnyerésével egy szűk elitbe került a Leonar3Do. A győzelem annak köszönhető, hogy a zsűri felismerte a virtuális valóság birtokba vétele az osztálytermekben forradalmi változásokat hozhat. Most annak az alapjait kell lerakni, hogy módszertani, tananyag, digitális tartalom kerüljön a projekt mögé.  

Mindezek mellett a 3D for All számára a személyi számítógépekhez szánt, tömegigényt kielégítő változat megjelentetése továbbra is fontos terület maradt. A tervek szerint hamarosan elkészül egy nagyobb számú tesztszéria, amelyből korlátozott számban juthat majd nemcsak szakmai, hanem otthoni felhasználóknak is. A tömeggyártás viszont már egy újabb szakaszt jelent, mert komoly partner bevonását igényli. A Leonar3Dót augusztus közepén bemutatták a világ legnagyobb háromdimenziós számítástechnikai konferenciáján és szakkiállításán, a Los Angeles-i Siggraph 2008-on. Az ügyvezető elmondása szerint nagyon komoly érdeklődés volt fejlesztésük iránt, mind a potenciális végfelhasználók, mind a virtuális valóság szakemberei, mind pedig a piacvezető "nagyágyúktól" részéről. Ebből a szempontból panaszra nem lehet oka 3D-nek, mert példéul a Tech Awards díjátadóján is olyan informatikai óriások képviseltetik magukat, mint a Hewlett-Packard, a Google, a Cisco, a Microsoft vagy az Intel.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.