Az Ike hurrikán elkerülte Havannát

Havannától mintegy hatvan kilométerre, délre haladt el az Ike hurrikán “szeme” hétfő délelőtt, immár az ötfokozatú Saffor-Simpson skála legalsó, egyes fokozatává gyengülve, ami így is óránként 130 kilométeres sebességet jelentett.

Az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított havannai óváros XVII.-XVIII. századi épületei így túlélték a hurrikánt, noha a világhíres tengerparti sétányt, a Malecont több méteres hullámok ostromolták. A főváros utcái üresek voltak a zuhogó esőben, a boltok, iskolák bezártak, több helyen megszűnt az áramszolgáltatás - jelentették a hírügynökségek. Camagueyben, amely szintén gazdag építészeti értékekben, számos régi ház megrongálódott. A keleti országrészen, Baracoa városban 300 ház összedőlt és további több száz megrongálódott még vasárnap, de akkor az Ike még hármas erősségűnek számított. 

A kubai televízió közlése szerint az Ike négy halálos áldozatot követelt Kuba középső és keleti részén. Két férfit halálos áramütés ért, amikor a vihar közeledtével megpróbálták leszerelni a házuk tetején lévő antennát. Egy férfire rádőlt egy fa, egy idős asszonyra pedig a háztető omlott rá. (Az Ike hurrikán, Kubát megelőzően, Haiti szigetén a legfrissebb összesítés szerint 68 halálos áldozatot követelt.)

Kubában 1,2 millió embert menekítettek a hurrikán elől biztonságosabb helyre. A polgári védelem központjába Raúl Castro elnök is ellátogatott. Hétfőn déltájban aztán a hurrikán - a tíz nappal ezelőtti Gustavhoz hasonlóan - Kuba nyugati körzetén, a dohánytermeléséről híres Pinar del Rio tartományra csapoot le.. A Gustav több mint százezer házat rongált meg, s most a nagyrészt helyreállított épületek kerültek ismét veszélybe. A szakértők szerint felbecsülhetetlen, dollármilliárdos nagyságrendű károkat okozott a két hurrikán Kubában, különösen a mezőgazdaságában. Ráadásul olyan időpontban, amikor a kubai kormányzat egyébként is gazdasági kiigazításokra kényszerül az agrártermékek világpiaci árának megnövekedése miatt. Kuba a belső fogyasztásra kerülő mezőgazdasági termékek majd 80 százalékát importból biztosítja. Vasárnaptól egyébként a benzin és a dízelolaj árát 50-85 százalékkal emelték, ami a szállítási költségekkel drágítja majd az agrártermékeket is.

Az egyesült államokbeli Miamiban működő hurrikánfigyelő központ  szerint várható, hogy az Ike, miután elhagyta Kubát és a meleg tenger fölé érkezik, újra erőre kaphat. A feltételezések szerint iránya immár kevésbé fenyegeti Floridát, helyette a Mexikói-öböl felé tart majd, ahol jelentős az olajkitermelés.  (O. L. Gy.) 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.