Orbán szerint fel kellene oszlatni a parlamentet

Orbán Viktor a parlament feloszlatását tartaná a legjobb kiútnak a jelenlegi helyzetből, az SZDSZ viszont továbbra is szakértői kormányt tartja megoldásnak. Az ellenzéki pártok szerdán az SZDSZ nélkül, jövő csütörtökön viszont már a liberálisok részvételével egyeztetnek.

A Fidesz elnöke pártja keddi elnökségi ülése után újságíróknak azt mondta: tárgyaltak a parlament feloszlatásának lehetőségéről, ám döntés nem született, a kérdésről a Fidesz-frakció szeptember 15-i évadnyitó ülésén nyilvánít véleményt. Az Index szerint Orbán Viktor azt mondta: "a kormányzásról nem a pártelvtársakat, hanem a népet kell megkérdezni". A Fidesz elnöke bízik benne, hogy a parlament "szélnek eresztéséhez" megszerezhető a többség.

Az Országgyűlés szerint a parlament feloszlatásához az összes (tehát 386) parlamenti képviselő több mint felének igen szavazatára van szükség, ami minimálisan 194 támogató szavazatot jelent, és a feloszlás kimondásától számított három hónapon belül országgyűlési választásokat kell tartani.

Ez a többség éppen hogy meglehetne, ha 139 fideszes, a 23 KDNP-s, a 11 MDF-es, a 20 SZDSZ-es és a két Fideszből kilépett független képviselő is igennel voksolna, hiszen így összesen 195 támogató szavazat lenne.

Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője ugyanakkor azt mondta, ha ősszel, a költségvetés elfogadása előtt feloszlatnák az Országgyűlést, akkor minden bizonnyal egy "éles, brutális, populista választási kampányba menne az ország", ezért szerinte nem ez a jó megoldás, hanem egy szakértői kormány felállítása.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője a Fidesz elnökének kijelentésére úgy reagált: Orbán Viktornak eszébe sem jutott a néphez fordulnia és a parlamentet feloszlatni, amikor a kisgazdákkal kötött koalíció felbomlásával ő vezetett kisebbségi kormányt. A szocialista politikus szerint ugyanakkor a Fidesz elnökének megszólalása világosabbá tette az SZDSZ előtt álló választási lehetőséget. Eszerint a liberálisok vagy Orbán Viktor forgatókönyvét és az előre hozott választásokra voksolnak, vagy "az értelmes programegyeztetésre".

Ez szerdán még nem derül ki, hiszen az MDF elnökének kezdeményezésére tartott ellenzéki tárgyaláson éppen az SZDSZ nem lesz ott, miután korábban már közölték, hogy számukra nem alkalmas az időpont. A megbeszélésen Orbán Viktor sem vesz részt, mert a Fideszt nem ő, hanem Varga Mihály alelnök képviseli. Dávid Ibolya, az MDF elnöke ezért jelezte, hogy a szerdai konzultációt csak előkészítő tárgyalásnak tekinti, amelyen így már ő sem vesz részt, helyette Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese fog tárgyalóasztalhoz ülni.

Dávid Ibolya szerint az ellenzéki pártoknak arról kell dönteniük, meg tudnak-e állapodni közös adótörvényben, illetve van-e a közös akarat a parlament feloszlatásának támogatására. Várhatóan jövő csütörtökön az SZDSZ elnökének, Fodor Gábornak a kezdeményezésére is találkoznak az ellenzéki pártok. Fodor a szakértői kormányról egyeztetne a Fidesszel, a KDNP-vel és az MDF-fel, ugyanakkor a Fidesz és a KDNP már többször kinyilvánította, hogy az előre hozott választásokat tartja megoldásnak, és az MDF elnöke is azt mondta, hogy nem hisz a szakértői kormányban.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.