Hazatért a tekvondó-kém

Több évtizednyi kanadai tartózkodás után visszatért Dél-Koreába Csoj Jung Ha tekvondó mester, aki észak-koreai „sugallatra” 1982-ban merényletet szervezett Cson Tu Hvan akkori dél-koreai elnök ellen. A terv azonban kitudódott, Csojnak pedig bujkálnia kellett. Állítólag Kelet-Európában és Észak-Koreában is megfordult, mielőtt a kanadaiak 1991-ben letartóztatták volna.

Az eset során kiderült, hogy apja, – a tekvondó atyjának is tartott – Csoj Hung Hi által 1966-ban alapított Nemzetközi Tekvondó Szövetségben (ITF) észak-koreai kémek is megfordultak. Csoj Hung Hi eredetileg dél-koreai tábornok volt, de kegyvesztett lett, ezért 1972-ben családjával együtt Kanadába költözött, és oda vitte a szervezet székhelyét is. Közben Dél-Korea megalapította Csoj-mentes szervezetét, a Tekvondó Világszövetséget (WTF), mialatt az ITF észak-koreai támogatást élvezett. Állítólag az észak-koreaiak az ifjabbik Csojhoz hasonlóan több más ITF-tekvondó nagymestert is kémtevékenységre utasítottak.

Csoj Tu Hvan egyébként elfogását követően hat évre ítélték Kanadában, de jó magaviselete miatt egy év után szabadulhatott. Dél-Koreában az ellene hozott vádak közben elévültek, így hazatérhetett.

A tekvondó mindkét Koreában nemzeti sport, amelyet a két ország katonáinak a hadseregben is gyakorolniuk kell. Az olimpián a tekvondó WTF-változata szerepel, az ITF világszervezet élén pedig továbbra is egy észak-koreai sportdiplomata áll. Tokió

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.