A Fidesz-KDNP elfogadja Fodor Gábor és Dávid Ibolya meghívását

A Fidesz és a KDNP részt vesz az MDF és az SZDSZ által kezdeményezett ellenzéki tárgyaláson is - jelentette be Varga Mihály, a Fidesz alelnöke és Semjén Zsolt, a KDNP elnöke.

Mint elhangzott, a Dávid Ibolya kezdeményezte találkozóra szerdán kerül sor, a Fodor Gábor által szervezett tárgyalásra pedig várhatóan jövő csütörtökön. A Fideszt mindkét alkalommal Varga Mihály, a KDNP-t pedig Semjén Zsolt képviseli majd. (Varga Mihály tájékoztatása szerint az SZDSZ kezdeményezte találkozóra Orbán Viktor, a Fidesz elnöke is elment volna, de ő a jövő héten Brüsszelben uniós csúcson vesz részt.)

Varga Mihály hangsúlyozta: a miniszterelnök a saját politikai túlélésével foglalkozik az ország sorsa helyett, ezért keresni kell azokat cselekvőképes erőket és szövetségeseket, akikkel lehetőség nyílik a mostani hátrányos helyzet megváltoztatására. A két politikus a sajtótájékoztatón továbbra is arról beszélt, hogy az előre hozott választásokat tartja megoldásnak a jelenlegi helyzetben és a két egyeztetésen is erről próbálják majd meggyőzni a tárgyalópartnereket.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály ugyanakkor jelezte: nyitott opciókkal megy tárgyalni, az elnökség nem korlátozza, és mivel "az ország sorsa a tét", ezért minden javaslatra nyitottak, ami az ország érdekeit szolgálja. Amikor a volt koalíciós partner elnöke mondja azt, hogy a miniszterelnök csomagja a politikai túlélését szolgálja, akkor valóban nagy baj van, ezért a lehető legszélesebb mandátummal kell a megbeszélésre mennünk, bízva abban, hogy közös nevezőt találunk - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a kezdeményezik-e a parlament feloszlatását, Varga Mihály azt mondta, Dávid Ibolya a tárgyalásról szóló levelében utalt arra, hogy erről is lehet egyeztetni a szerdai találkozón. A Fidesz alelnöke szerint a témáról a Fidesz évadkezdő frakcióülésén, szeptember 15-én is beszélnek majd.

Orbán Viktor kedden az index.hu-nak azt mondta, a parlament feloszlatását tartaná a legjobb kiútnak a jelenlegi, kaotikusnak ítélt helyzetből. A Fidesz elnöksége tárgyalt a parlament feloszlatásának lehetőségéről, ám döntés nem született, a kérdésről majd a Fidesz-frakció az évadnyitó ülésén nyilvánít véleményt - írta a hírportál Orbán Viktorra hivatkozva.

A sajtótájékoztatón Varga Mihály - szintén kérdésre - megjegyezte: a frakcióülésen arról is beszélnek majd, hogy az ősz folyamán fel kell készülni arra: a kisebbségi kormány és Gyurcsány Ferenc "a megkísértés, vagy éppen a megzsarolás" különböző eszközeit fogja alkalmazni politikai túlélése érdekében. Mint mondta, a matematika szabályai alapján jelenleg ugyan ellenzéki többség van az Országgyűlésben, ám "folyamatos az ellenzéki képviselők befolyásolására tett kísérlet", így fel kell készülni arra, hogy Gyurcsány Ferenc minden eszközt hajlandó bevetni, akár Fideszről, akár KDNP-ről vagy független képviselőkről van szó.

Semjén Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta, ő maga garanciát vállal a 23 fős KDNP-frakció szavazatáért, és a két ellenzéki tárgyaláson meg is kérdezi majd a pártok képviselőit, hogy ők 100 százalékban tudják-e garantálni frakciójuk voksait. A KDNP elnöke szerint egyébként egyszerű megmérni, hogy Gyurcsány Ferencnek van-e többsége a parlamentben, csak szavazni kell a személyéről és programjáról.

A kereszténydemokraták vezetője hangsúlyozta: az ország nyilvánvalóan súlyos válságban van, a kilábalásnak pedig két alapfeltétele van, a stabil parlamenti többség és valós társadalmi támogatottság. "Ha Adenauer feltámadna, e kettő nélkül ő maga se tudná kivezetni az országot a válságból" - fogalmazott. Szerinte sem a parlamenti többség, sem a társadalmi támogatottság logikailag nem képzelhető új választások nélkül.

Semjén Zsolt azt mondta, készek tárgyalni arról, miként jussanak el az új választásig, és messzemenőig rugalmasak is ebben a kérdésben, készek meghallgatni mindenki véleményét, de szerintük nyilvánvaló az emberek számára, hogy ettől a parlamenttől már sokat nem várhatnak.

Mint elhangzott, a Fidesz elnökségi ülésén szó esett arról is, hogy a Fidesz minden eszközt felhasznál a Magyar Villamos Művek és a Mavir privatizációjának megakadályozása érdekében. A Fidesz gazdasági kabinetvezetője szerint a két stratégiai cég értékesítése ellentétes a magyar emberek érdekeivel, az ellátás biztonsága és a nemzetbiztonság szempontjából is.

A Fidesz szerint ez a privatizáció a kétségbeesetten kapkodó kisebbségi kormány szerencsétlen és tisztességtelen lépése, amelynek az emberek lesznek a vesztesei.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.