Borús kilátások az eurózónában

Nem lesz bizakodó az Európai Bizottság sem az unió növekedési kilátásai tekintetében, ám annyi biztos: nem engednek majd a három százalékos hiánykövetelményből.

 Hiába kaptak erőre a tőzsdék hétfőn a két amerikai jelzáloghitel-intézmény állami megsegítése nyomán, s hiába folytatták az emelkedést a keddi nyitás után is, a gazdasági kilátások továbbra is borúsak. Az unió részéről Joaquin Almunia pénzügyi biztos kedden Frankfurtban megelőlegezte a ma publikálandó új bizottsági előrejelzést, amely nem lesz kedvező. A biztos azt mondta, hogy a frissített prognózis összhangban lesz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), valamint az Európai Központi Bank (EKB) becsléseivel. Előbbi 1,7-ről 1,3 százalékra csökkentette az eurózóna idei növekedési kilátásait, míg utóbbi 1,8-ról 1,4 mérsékelte a várható ütemet. Az EKB jövőre még lassúbb tempót feltételez, mindössze 1,2 százalékot. Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter, az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport elnöke korábban azt mondta, hogy a Bizottság 1-1,3 százalékra hozza le az eddig érvényben volt 1,8 százalékos idei növekedési iramot.

 Elutasította ugyanakkor a biztos azokat a – köztük francia – hangokat, amelyek a költségvetési hiány mértékére vonatkozó előírások esetleges lazítását szorgalmazzák a hanyatló gazdasági teljesítmény láttán. Az unió soros francia elnöksége nem habozott bírálni az EKB-t, amiért az túlzottan az infláció elleni küzdelemre összpontosít, magasan tartja a kamatot, s így kevéssé támogatja a növekedési ütem gyorsítását. Párizs azt is felvetette, hogy újra kellene szabályozni a pénzügyminiszterek és a központi bank kapcsolatát, amit most Almunia élesen elutasított. Értesülések szerint azonban a francia kormány nem hagyja annyiban, és a pénzügyminiszterek hétvégi nizzai kötetlen eszmecseréjén is bedobja a témát.

 Almunia viszont dicsérte az EKB antiinflációs elkötelezettségét, bár a megengedett szintet csaknem kétszeresen meghaladó, 3,8 százalékos pénzromlási ütem számára is nyugtalanító. Úgy vélte, az olajárak esése enyhíti az árnyomást. Igaz, sok elemző azzal érvel, hogy többek között az európai lanyhulás, az energiakereslet megcsappanása miatt ereszkednek lefelé az olajárak. 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.