Szívügy: a potenciazavar

Amikor 10 évvel ezelőtt a férfi merevedési zavarok gyógyszeres kezelése lehetővé vált - mint sokszor a tudományban - újabb kutatási területek ajtaját kellett kinyitni. Fölvetődött a kérdés: igaz-e, hogy a baj oka csupán párkapcsolati, vagy pszichés probléma?

Azóta számos kutató rámutatott, a merevedési zavarok döntő többsége ugyanazon okok miatt alakul ki, mint az érelmeszesedés. Az erekciós zavar ma egyfajta figyelmeztető jelnek számít, és az érrendszer más területeit, például a koszorúereket is érintő betegségre vagy annak veszélyére utal.

Francesco Montorsi a milánói Vita-Salute Egyetemről már 2002-ben figyelmeztetett, a merevedési zavar átlagosan két évvel megelőzi a koszorúér-betegség, illetve szívinfarktus, továbbá a stroke kialakulását. Arra is fény derült, hogy e betegségek és a merevedési zavar kockázati tényezői (dohányzás, cukorbetegség, magas vérnyomás, kövérség) azonosak.

Egyik baj a másik előfutára lehet és az sem ritka, hogy infarktus után támad a potenciazavar

Krimpen aan den Ijssel kisváros Rotterdam közelében. Boris Schouten és munkacsoportja az Erasmus Egyetem családorvosi tanszékén itt kísért figyelemmel 1248, 50-75 éves korosztályú férfit, több mint hat éven át. A merevedési zavar mindig "öndiagnózis", ezért a felmérés kérdőívvel történt. A betegek 22,8 százalékának "enyhe", 8,7 százalékának "súlyos" merevedési zavara volt. A kérdés az volt, kimutatható-e összefüggés az erekció zavara és a szívinfarktus, stroke, továbbá a hirtelen elhalálozás között. Összesen 58 ilyen esemény következett be, és igazolódott, hogy a merevedési zavar tényeleges kockázatot jelent. Az enyhébb forma kisebb, a súlyosabb nagyobb mértékben számít. Az eredményeket a Journal of Impotence Research című szaklapban tették közzé.

Az American Heart Association már hosszabb ideje közzétette, majd a Magyar Kardiológusok Társasága ismételten adaptálta azt az állásfoglalást (Princeton Consensus), amelynek alapján az erekciós problémával az orvosnál jelentkező férfit nemcsak andrológiai és urológiai oldalról kell megvizsgálni, hanem kardiológiai és érrendszeri szempontból is. Hazánkban is működik ilyen speciális rendelés. A szív- és érrendszeri konzílium egyszersmind felbecsüli a szexuális aktivitás mint keringési terhelés kockázatát is, nem csak azt, miként illeszkedik a merevedési zavar a beteg szív- és érrendszeri kockázataiba.

A nemzetközi és hazai tapasztalat szerint az erekció zavarának észlelésétől sajnos 2-3 év is eltelik, míg rászánja magát valaki, hogy orvoshoz forduljon. Ezt a nemi élet szándéka nélkül is ajánlatos megtenni. És minél hamarabb.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.