TGM: "Ha valaki antifasiszta, vegyen részt az antifasiszta népfrontokban"

A magyarországi fasisztoid jelenségek ellen tiltakozni kell - indokolta Tamás Gáspár Miklós filozófus csatlakozását a Magyar Demokratikus Chartához a Klubrádió Hetes stúdió című műsorában elhangzott nyilatkozatában. - Természetesen tudom, hogy ebből megint gyurcsányozás lesz, mert ebben a dologban Gyurcsány Ferenc is részt vesz, márpedig a magyar közélet gyurcsányozáson és orbánozáson kívül nagyon kevésre képes. Nekem azonban ehhez semmi közöm nincsen, tekintettel arra, hogy nem vagyok barátja a Gyurcsány-kormányzatnak és politikájának.

Ettől teljesen függetlenül csatlakoztam ehhez a dologhoz, ami szerintem magától értetődik. Ha valaki antifasiszta, vegyen részt az antifasiszta népfrontokban.

Erőt kell mutatni a szélsőjobboldali, nyilas és egyéb jelenségekkel szemben, mert a közélet teljes mértékben be van rezelve - fogalmazott TGM. - Száz példát mondhatnék, most egyet mondok. Amikor Szilvásy miniszter háza ellen bombamerényletet követtek el, a rendőrség rongálás miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. Még csak nem is ismeretlen a tettes, mert a Magyarok Nyilai nevű hungarista szervezet vállalta a felelősséget, ahogy a terrorista csoportok szokták - de ha egy bombamerényletet rongálásnak nevezünk; ha az életre és testi épségre veszélyes, politikai indítékú támadásokat garázdaságnak nevezik; ha a szélsőjobboldali rohamosztag pörében, egy, vagy talán több telefonhívás után a bíró lemond; amikor azt látjuk, hogy az értelmiség rémületében megpróbál jobbra helyezkedni, kibékülni, kibekkelni, elhallgatni - ilyenkor a félénk emberek fölbátorítása céljából fontos megmutatni, hogy vannak emberek, akik nevükkel, arcukkal vállalják az antifasizmust. Ennyi az egész.

"Be vannak rezelve"

Például radikálisnak kezdték nevezni a sajtóbana fasisztákat - mondta Tamás Gáspár Miklós a Klubrádiónak adott nyilatkozatában. - Radikális Jászi Oszkár volt, nem Szálasi Ferenc. Az más.

Őszintén szólva szkeptikus vagyok - mondta a filozófus arról, hogy a Charta mit tehet. - Én mindenesetre nem akartam ezt elrontani. Ha azon múlik valami, hogy odafirkantom-e a nevemet, akkor odafirkantom a nevemet. Ezen ne múljék semmi, én semmi jónak nem vagyok elrontója.

Kötve hiszem, hogy ez a jobboldalon bárkit elgondolkoztat - folytatta Tamás Gáspár Miklós. - Tekintettel arra, hogy akik mostanában Gyurcsány Ferenccel rosszban vannak, azok úgy látszik, nem írták alá. Én is rosszban vagyok Gyurcsány Ferenccel, politikai értelemben, ugyanakkor azonban úgy gondolom, hogy neki pont úgy joga van egy antifasiszta mozgalomban részt venni, mint nekem. De ismerve a magyar politikai pszichológiát, ebből gyurcsányozás lesz és semmi más. Azt hiszem, hogy a demokratikus beállítottságú jobboldali emberek arra az álláspontra helyezkednek, hogy a jövendő kormányukat majd demokratikus értelemben befolyásolják. Nem hajlandók a következő kormány ellenségeivel összefogni.

Egy közelmúltbeli tanácskozás résztvevőire utalva TGM elmondta, hogy nyilvánvaló jelei vanank: - A magyar értelmiség legfontosabb érdekvédelmi szervezete, a Magyar Tudományos Akadémia tudomásul vette, hogy hány az óra, Orbán Viktor megnyerte a választásokat, amelyekre még nem került sor, és szépen mindenki fölsorakozik. Amikor majd lehet a demokratikusabb jobboldal engedélyével is antifasisztáskodni, akkor majd fognak.

"A célpontok megmaradnak"

Arra a kérdésre, hogy a mai jobboldal kormányzása esetén mi várható, a filozófus elmondta: - Azt hiszem, a hétköznapi élet szempontjából sok minden nem fog változni. A szélsőjobbodal ellenségei, akik részben a hivatalos középjobbnak is ellenfelei, azok továbbra is célpontok lesznek. Amikor már nem a szocialista párt lesz hatalmon, nem a kormányzati tényezők váltanak majd ki hatalmas, jól vezényelt fölháborodást a jobboldalon, hanem valamelyik baloldlai vagy liberális lap cikke.

TGM utalt a szeptember 6-i Magyar Nemzetre, amelyben "70 ezer példányban reagálnak egy 1500 példányos lap cikkére a mellékletük élén. Ez folytatódhat kormányváltás után is, a célpontok meglesznek.

(forrás: Klubrádió)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.