Moszkva egy hónap múlva kivonja erőit Dél-Oszétiából

Egy héten belül felszámolja katonai ellenőrző pontjait Oroszország és egy hónap múlva kivonja erőit a Dél-Oszétián és Abházián kívüli grúziai területekről - látszatra erről állapodott meg az orosz elnök, Dmitrij Medvegyev francia kollégájával a hétfői moszkvai tárgyaláson. Gyakorlatilag azonban a Nicolas Sarkozy által a rendezés felé tett fontos lépésnek nevezett megállapodás az orosz érdekek biztosítását garantálja a dél-kaukázusi konfliktusban.

Moszkva gyakorlatilag a rendezés terhét adja át az EU-nak, anélkül,  hogy le kellene mondania Dél-Oszétia és Abházia két héttel ezelőtti egyoldalú elismeréséről. Az orosz erők ugyan kivonulnak a biztonsági zónából - ezt az orosz fél hozta létre grúz területen az augusztusi Dél-Oszétiában lezajlott öt napos grúz-orosz fegyveres konfliktus nyomán -, és helyüket az EU kétszáz megfigyelője veszi át, ám ezzel együtt az EU által el nem ismert Abházia és Dél-Oszétia függetlensége a gyakorlatban megmarad. Az EU garanciát is vállalt arra, hogy Grúzia nem fog erőt alkalmazni a két szakadár területtel szemben, így az EU ezentúl nem csak Tbiliszi visszafogását vállalja magára - a megállapodás szerint október 1-jéig a grúz erőknek is vissza kell vonulniuk augusztus eleji pozícióikba-, de konfliktusba kerül a grúz törekvéseket támogató - és az ország NATO-tagsága mellett is kiálló - Egyesült Államokkal is.  

A másfél órás helyett négy órásra nyúlt megbeszélések után - amelyen Javier Solana az EU külügyi biztosa, valamint Jose-Manuel Barroso, az EU bizottságának elnöke is részt vett - a közös sajtókonferencián Medvegyev azt is kijelenthette, hogy a megállapodás értelmében október közepén Genfben megindítandó tárgyalássorozaton "Abháziával és Dél-Oszétiával csak a nemzetközi jog alanyaiként folytatható párbeszéd". A tárgyalások nem is a két - 70 és 150 ezer lakosúra becsült - térség státuszáról, hanem a béke biztosításáról és a menekültek visszatérésének feltételeiről fognak szólni.

Igaz, Sarkozy - aki hétfőn egyenesen Tbiliszibe repült, hogy ismertesse a megállapodást Mihail Szaakasvili grúz elnökkel - megjegyezte, hogy az EU elítéli a két terület elismerését és nem Oroszország dönt Grúzia határairól.

- Nem akarunk sehol sem határokat módosítani - jelentette ki az orosz elnök, hozzátéve, hogy Moszkva az elismerés kérdését lezárta, "Oroszország számára létrejött két köztársaság", amelyekkel további szerződéseket fognak aláírni, többek között katonai együttműködésről is.

A Kreml korábban bejelentette, hogy keddtől hivatalosan is felveszik a diplomáciai kapcsolatokat Dél-Oszétiával és Abháziával, amelyet Oroszországon kívül Nicaragua ismert el és várhatóan hamarosan megteszi ezt Belarusz is, a hónap végi parlamenti választások után.Moszkva

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.