Paralimpia 2008: Sors Tamás aranyérmes

Színpompás, több mint kétórás megnyitóünnepséggel szombaton megkezdődött Pekingben a paralimpia. A 148 részvevő ország közül először Guinea sportolói érkeztek meg a stadionba, a magyar küldöttség az 58. volt a sorban. A nemzeti zászlót Pálfi Judit vitte; ő négy éve, Athénban párbajtőrben és tőrben is ezüstérmet nyert a csapattal.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök telefonon gratulált Sors Tamás úszónak, aki vasárnap, a pekingi paralimpia első napján szerzett aranyérmet. A kormányfő elismerését fejezte ki a fiatal úszó fantasztikus teljesítményért és további sok sikert kívánt paralimpiai szerepléséhez.
Kormányszóvivői Iroda (OS)
A játékokat - a hagyományoknak megfelelően - a rendező ország elnöke, Hu Jin-tao nyitotta meg; a lángot Hou Bin kínai paralimpiai aranyérmes atléta lobbantotta fel. A kerekes székes sportoló kötélen húzta fel magát a Madárfészek stadion tetejéig.

 

A versenyek magyar szempontból nagyszerűen kezdődtek, hiszen Sors Tamás világcsúccsal (59,38) jutott a 100 méteres pillangóúszás 9-es kategóriájú döntőjébe, majd újabb világrekorddal (59,34) megszerezte a magyar csapat első aranyérmét.

"El sem tudom hinni, hogy sikerült!" - mondta a győztes az eredményhirdetés után. - Amikor beértem a célba, nem tudtam, első vagy második lettem. Lassan vettem le a szemüvegem, hogy megnézzem, mi jelenik meg az eredményjelzőn. A kiírás nyomán hihetetlen boldogságot éreztem. De még négy számban indulok, ezért egyelőre nem lesz nagy ünneplés."

Ugyanakkor Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kijelentette: "Tamás e szenzációs sikerrel nagy terhet vett le a többiek válláról, hiszen már senkit sem nyomaszt az a tudat, hogy neki kell megszereznie az első aranyat. Sőt e kiváló rajt nyilvánvalóan jó hatással lehet a folytatásra."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.