Tisztuló laptoppiac

Három jelentős mobilszámítógép-bejelentésre is sor került a héten, ráadásul úgy alakult, hogy a debütáló modellek a piac fejlődésének fő irányait is megrajzolják. A belátható jövőben valószínűleg az olcsó netbookok, a mindentudó (otthoni és üzleti felhasználásra is alkalmas) középkategóriások és a kívül-belül egyedi prémium laptopok viszik majd a prímet - nem biztos, hogy ezekből adják el a legtöbbet, de garantáltan ezekről fognak a legtöbbet beszélni.

Az első bemutatkozóról már meg is indult a pletyka, ami reklámnak talán jó, tartalmi szempontból viszont nem igazán hízelgő. Az egykor jónevű Commodore (amely ma már csak egy jól csengő név jelenleg egy jórészt ismeretlen kis holland cég birtokában) az Asus, az MSI és a többi sikeres netbookgyártó nyomdokaiba lép az UMMD 8010/F jelű készülékkel.

A nem igazán hízelgő kommentárok oka, hogy a kategórián belül viszonylag magas, 100 ezer forint körüli ár egy nem igazán harapós proceszszorral (Via C7) párosul. A többi jellemző - például a 80 gigabyte-os háttértár, az 1,3 megapixeles webkamera, a 10 hüvelykes kijelző - valóban a netbookszegmens felsőházában biztosítana helyet az újdonságnak, ám itt most minden a processzorokról szól - aki biztosra akar menni, annak az Intel Atomot vagy a Via Nanót kell(ene) használnia.

Egy jókorát följebb lépve, a felső középkategóriában a HP jelentkezett be - méghozzá rögtön a piacvezető pozícióért - a Pavilion sorozattal. Az Entertainment (azaz "szórakoztató") Notebook megnevezés viszonylag pontosan utal rá, hogy kinek és mire szánják az eszközt: ez egy multimédiás gép - DVD-íróval, kártyaolvasókkal, nagy merevlemezzel, minőségi képernyővel és hangszórókkal, nagy felbontású képernyővel, középerős video- és hangkártyával - 160 ezer forint körüli indulóáron. A szép kivitelű (belső alumíniumborítás, LED-világítású logó a külső borítón, vékony karosszéria) masina üzleti számítógépnek is tökéletesen megteszi, ráadásul semmivel sem kerül többe, mint egy ugyanilyen tudású és minőségű asztali gép a hozzá való LCD-képernyővel, vagyis a hordozhatóságot tulajdonképpen ingyenes extraként kapjuk.

A harmadik versenyző a prémium notebookok piacából készül egy jelentős szeletet kihasítani, méghozzá egy sajátos termékfilozófiával. Az Asus Bamboo (azaz bambusz) kívülről valódi bambuszborítást kapott (így gyakorlatilag minden gép egyedi, hiszen nincs két egyforma bambusz-erezet), emellett szinte az egész készülék újrahasznosítható anyagokból áll.

Ráadásként nagyon keveset fogyaszt, és könnyű is, így lényegesen kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a versenytársaké - hamarosan kiderül, hogy ez a tulajdonság a prémiummárkák vásárlói körében jelent-e érzékelhető versenyelőnyt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.