Okos mobilok: csak cserélni ne kelljen!

A mobiltelefon-csere egyre bonyolultabb és kellemetlenebb élmény. A mobilokban mind több adatot tárolunk, melyeket korántsem könnyű dolog mozgatni a készülékek között, a gyártók és a szolgáltatók pedig kifejezetten rosszul állnak a támogatás terén. Nem egyszerű dolog egy mobiltelefon-csere. Köszönhetően az egyre nagyobb memóriával ellátott és egyre több képességgel felruházott telefonoknak, ma már rengeteg olyan adatot tárolnak a felhasználók a készülékeken, melyeket egy váltás esetén az új készüléken is látni szeretnének.

Ilyenek például az SMS-ek és a képes MMS-üzenetek, melyeket mind nagyobb tömegben küldenek az emberek, míg a régieket szeretik archiválni. Néhány évvel ezelőtt ez még nem volt igazán nagy gond, amikor a készülékekben csak 20-50 üzenetet lehetett tárolni, s a telefonkönyvek sem tartalmaztak túl sok bejegyzést. Ráadásul szerencsés esetben ezeket a SIM kártyán tárolták a felhasználók, amit az új készülékbe helyezve máris megoldott volt az adatmozgatás. A SIM kártya tartalmát még akkor is gond nélkül ismerte fel az új készülék, ha az más márkájú volt, mint a régi.

Ma azonban már a telefonok nagy része a belső memóriába menti a telefonszámokat, ide kerülnek az SMS- és MMS-üzenetek is, miként a készülékekkel készített fotók és videók is. A memória növekedésével egyre több adatot tárolunk. Ma már nem szerelmes levelet vagy képeslapot őriznek az emberek, hanem SMS-eket, közös fotókat és videót.

Csakhogy e tartalmak mozgatása a készülékek között igen nehézkes. Egyenként másolgatni és Bluetoothon küldözgetni szinte végeláthatatlan munka, másképp pedig szinte lehetetlen, főleg számítógép közbeiktatása nélkül. Ha az ember rendelkezik PC-vel, akkor a levelezőprogram lehetőséget ad arra, hogy annak adatbázisába bemásoljuk a régi névjegykártyákat, majd onnan az új telefonba vissza, ez azonban nem egyszerű művelet, főleg, ha nem csak készüléket, de gyártót is vált az ember. Ez esetben két programot kell a gépre telepíteni, melyek használata sok esetben elég körülményes. Nem beszélve arról a problémáról sem, hogy ezek a segédprogramok - a panaszok alapján - sokszor önkényesen szelektálják a különböző bejegyzéseket: nem ritka az adatvesztés a szinkronizálás közben.

S szerencsés helyzetben van az a felhasználó, aki kiigazodik a programok működésében, a gyártók ugyanis a mellékelt kezelési útmutatókon kívül nemigen segítik elő a nehézségek megoldását. Ha írunk is a honlapokon található e-mail címekre, arra nagyon későn érkezik válasz, ha egyáltalán érkezik. Próbálkozhatunk a szolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatán is, itt csak a szerencsén múlik, hogy egy a kérdésben jártas ügyintézőhöz kerülünk vagy sem.

Néhány telefontípus már rendelkezik olyan alkalmazással, amely Bluetoothon keresztül képes átmásolni a számokat a régi telefonból, már amennyiben azon működik hasonló program - ilyen van például a Nokia és a Samsung egyes okos telefonjain. Ha azonban nem ilyennel rendelkezünk, és számítógéppel sem szoktuk összekötni a készüléket, reménytelen az adatmozgatás. Sajnos a felhasználók évek óta hangoztatott igényére a mobilgyártóknak közösen kellene egységes megoldást kidolgozniuk, de ez idáig elmaradt. Nem erőltették ki például a szolgáltatók, melyeknek munkatársai maguk sem tudnak segíteni az épp új telefont vásárló, s adott esetben több tízezer forintot elköltő ügyfélen.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.