Floridában rendkívüli állapot Ike miatt

A Gusztáv hurrikánhoz hasonlóan a Hanna trópusi vihart is a karibi térség szenvedte meg jobban, az Egyesült Államokhoz érve már lecsendesedett.

Florida egy részén megkezdték a kötelező evakuálást a hurrikánszezon legújabb réme, az Ike miatt, és rendkívüli állapotot hirdettek ki. Amerikai meteorológusok vasárnap „rendkívül veszélyesnek” nevezték a helyenként 217 km-es erősségű szelekkel kísért, az ötös skálán négyes erősségű hurrikánt. Ike magyar idő szerint hétfő hajnalra éri el Kubát, majd kedden Floridát. A karibi térségben már most is anyagi károkat okozott.

A trópusi viharokat, majd abból továbbfejlődve kialakuló hurrikánokat az Országos Hurrikánközpont modellezi. A Mexikói-öböl térsége eddig a vártnál végül kevésbé pusztító Gusztávtól tartott; az ottani államokba a hét második felében érhet el Ike. Ugyanakkor megszüntették a Hanna trópusi viharral kapcsolatos figyelmezetéseket az Egyesült Államokban. Ez a vihar szombaton haladt el a keleti part mentén, Washington környékén is heves esőzésekkel kísérten. New Yorknál miatta halasztották el az amerikai nyílt teniszbajnokság női döntőjét.

Sokkal pusztítóbb volt viszont Hanna a karibi térségben. A Gusztávval együtt összesen 577 áldozatot szedett, 600 ezren szorulnak segítségre az ENSZ adatai szerint. Sőt politikai „vihart” is kavart. Fidel Castro kubai elnök szerint országában három-négymilliárd dolláros kárt okozott a vihar. Ezért az amerikai kereskedelmi embargó enyhítését, valamint azt sürgette, hogy élelmiszerimportra magánhitelezési lehetőség nyíljanak. A „hurrikáneső” csaknem elmosta a szombati Kuba-USA vébéselejtezőt is; a két ország 61 éve nem játszott egymással. (Az amerikaiak végül 1:0-ra győztek.)Az egymásra következő viharok miatt folyamatosan áll az olajkitermelés a Mexikói-öböl térségében, amely a belső termelés egynegyedét adja. Ennek gazdasági következményeit egyelőre nem látják előre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.