Megdőlt a melegrekord, vasárnap még melegebb lesz

Megdőlt a magyarországi abszolút melegrekord szombaton, mert Szegeden az 1946-ban mért legmagasabb, 36,5 foknál többet, 36,7 fokot mutattak a hőmérők - közölte este az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

Fövényi Attila elmondta, a rekord nem csak Szegeden, de a fővárosban is megdőlt, mert eddig szeptember 6-án 1982-ben mérték a legmelegebbet, 33,2 fokot. Ezzel szemben a nap folyamán 34,3 fokig kúsztak fel a hőmérők Budapesten. Hozzátette: az egész országban hőség volt, mert a 200 méter alatti területeken mindenütt 30 foknál melegebbet mértek.

De nemcsak a déli órákban volt hőség, hanem a reggeli meleg rekord is megdőlt, mert Pápán 21,4 fokot mértek, szemben a korábban regisztrált 21,2 fokkal - jegyezte meg a meteorológus.

Fövényi Attila arra figyelmeztetett, hogy vasárnap 0,5-1 fokkal még melegebbre kell számítani. Mint mondta, késő délután a Dunántúlon már lehetnek záporok, zivatarok. Hétfőnre viszont már jelentősen visszaesik a hőmérséklet, igaz, ez valamivel még mindig melegebb lesz a szeptember elején szokásosnál.

A meteorológus közölte: a hétfői enyhülést követően arra már nem kell számítani, hogy visszatér a kánikula.

 Vasárnap estig nagyrészt száraz, igen meleg levegő érkezik a Kárpát-medencébe, tetőzik a kánikula, de az esti órákban északnyugat felől hidegfront éri el térségünket.

Előrejelzés az ország területére vasárnap estig:

Túlnyomóan derült, napos, száraz időre van kilátás, majd vasárnap a délutáni, esti órákban nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és késő délutántól nyugaton már lehet zápor, zivatar. A déli, délnyugati szél a Dunántúlon többfelé megerősödik, szombaton néhol, vasárnap zivatar környezetében viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 32 és 37 fok között várható, de északnyugaton ennél pár fokkal hűvösebb lehet.

A Brit-szigetek feletti középponttal ciklon örvénylik, amelynek frontjai mentén erősen felhős az ég, többfelé fordul elő csapadék. A Skandináv-félszigeten, illetve Északkelet-Európában is sok a felhő, szórványosan esik az eső, záporeső. A hőmérséklet csúcsértéke a felsorolt területeken csak 11, 18 fok között alakul. Ugyanakkor Dél-, Közép- és Kelet-Európa időjárását döntően anticiklonális hatások alakítják, sok a napsütés, csapadékról nem érkezik jelentés, a délutáni órákra többnyire 28, 34 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.