Baku visszatáncol a Nabuccótól?

Akár a Nabucco-terv végét is jelentheti az Abházia és Dél-Oszétia elismerését eredményező grúz-orosz konfliktus, miután az Oroszországot elkerülő gázvezeték megépítésétől lényegében elzárkózott az azerbajdzsáni államfő, amikor szerdán Dick Cheney amerikai alelnököt fogadta.

A hangulatváltást jelezte, hogy Ilham Aliyev nem is várta a repülőtéren az amerikai politikust - jelentette moszkvai tudósítónk a Kommerszant napilapra hivatkozva.

Az olajtartalékai révén Moszkvától meglehetősen szabadon mozgó Azerbajdzsánt - amely nem tagja az orosz vezetés alatt álló Kollektív Biztonsági Megállapodás Szervezetének (ODKB) sem - szemlátomást a grúziai orosz beavatkozás térítette el az eddig is mérsékelten támogatott tervtől. Az Oroszországgal határos dél-kaukázusi ország ugyanis a NATO-hoz közeledő Grúzia példája nyomán kockázatosnak ítéli meg a Nyugattal való túl szoros együttműködést. Bakuban úgy vélik, hogy "Oroszország provokálása" - Abháziához és Dél-Oszétiához hasonlóan - akár a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó Hegyi-karabahi Köztársaság orosz elismeréséhez is vezethetne.

A Kommerszant értesülését tegnap közvetve megerősítette az azeri energetikai miniszter is. Natiq Aliyev kijelentette: Azerbajdzsán nem keres új útvonalakat a meglévőkön és a már eltervezett törökországin kívül a földgáz Európába szállítására. A Nabucco körül "nagyon sok a megoldatlan politikai, gazdasági és pénzügyi kérdés, és még keresni kell az elégséges mennyiséget biztosító gázforrást is" - mondta az MTI szerint.

Moszkva közben mozgósította szövetségeseit. A 2002-ben alakult ODKB tagállamai - Oroszországon kívül Fehéroroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán - tegnapi csúcstalálkozójukon elítélték Grúzia dél-oszétiai fellépését, és támogatták Moszkva szerepvállalását. A csúcsot követően Dmitrij Medvegyev közölte: Abházia és Dél-Oszétia elismeréséről a tagállamok önállóan döntenek majd.

 

Szili szerint az azeriek támogatják a tervet

Azerbajdzsán fontosnak tartja és támogatja a Nabucco-projektet, érdekelt az Oroszországot elkerülő gázvezeték kiépítésében - nyilatkozta az MTI-nek Szili Katalin pénteki találkozói alapján. Az Országgyűlés elnöke tegnap Bakuban megbeszélést folytatott Ilham Aliyev államfővel, Artur Tahir oglu Rasizadeh kormányfővel, valamint Ogtay Asadov parlamenti elnökkel. Szili vendéglátóinak kifejtette, hogy Magyarország számára nagyon fontos az energiaforrások diverzifikációja, s érdekelt a Nabucco-projekt megvalósításában. Az azeri vezetők üdvözölték a Gyurcsány Ferenc javasolta, januárban Budapesten tartandó Nabucco-csúcsot, és megerősítették: alapvető kérdésnek tartják az azeri közreműködést.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.